Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Бета [ R.B. ]

13. 06. 2023. 16:15 >> 16:15

STANO OCIJENIO

"Lajčakova posjeta pokazala da su Priština i Beograd i dalje na suštinski suprotnim stavovima"

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano izjavio je danas da je prošlonedjeljna posjeta specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu potvrdila da dvije strane i dalje imaju suštinski suprotne stavove o mnogim pitanjima i dodao da su konsultacije o narednim koracima u toku.

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak boravio je u Prištini i Beogradu u pratnji američkog izaslanika Gabrijela Eskobara kako bi razgovarao o ključnim elementima za dalje napredovanje, razgovori su bili veoma teški, posebno u Prištini i posjeta je potvrdila da dve strane i dalje imaju suštinski suprotne stavove o mnogim pitanjima, naveo je Stano za agenciju Beta.

On je dodao da je Lajčak o razgovorima obavijestio visokog predstavnika EU i da se sada obavještavaju države članice, a konsultacije o narednim koracima su u toku.

Stano je podsjetio da je EU pozvala Prištinu i Beograd da budu konstruktivni i spremni na kompromis, dodajuću da su potrebni pozitivni koraci posebno sa kosovske strane kako bi se brzo ublažile tenzije na sjeveru Kosova. Ako strane ne reaguju, EU je spremna da preduzme odlučne mjere koje će uticati na naš odnos, naveo je Stano.

On je naglasio da je i dalje na snazi deklaracija 27 zemalja EU od 3. juna u kojoj se, pored drugog, navodi da EU očekuje i od Kosova i od Srbije da se uključe u dijalog, što uključuje i "početak rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština bez daljeg odlaganja ili preduslova".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније