Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina ]

18. 03. 2014. 14:05 >> 14:05
1

RASMUSEN O BIH

Riješite vojnu imovinu, pa članstvo

NATO neće odustati od uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP), jer smatra da to pitanje nije nemoguće riješiti i da je test funkcionisanja države, rekao je u Briselu generalni sekretar Anders Fog Rasmusen nakon sastanka sa članom predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željkom Komšićem.


Rasmusen je ponovio da za BiH rješavanje pitanja vojne imovine i uknjižavanje 63 perspektivne lokacije ostaje uslov za dalji napredak ka članstvu.

"Volio bih da vidi da se MAP što prije aktivira za BiH. Mi smo spremni da otvorimo vrata kada se ovaj problem riješi. To je poseban pristup prema BiH, jer smo ponudili takav aranžman u kojem je MAP već odobren kada se ispuni uslov", rekao je Rasmusen.

On je kazao kako nije nemoguće da se ovo pitanje riješi i izrazio nadu da će biti okončano prije decembarskog samita NATO-a u Londonu.

Komšić je na konferenciji za novinare u sjedištu NATO-a kazao da je sastanak iskoristio da Rasmusena upozna zašto se to pitanje ne pokreće sa mrtve tačke već godinama.

Komišić je rekao da BiH po svojim važećim propisima ima sve uslove da uknjiži imovinu, prenijele su agencije.

Prema njegovim riječima, sve te lokacije koje su proglašene perspektivnim se već nalaze u posjedu Ministarstva odbrane BiH.

"Ali, zbog neophodnosti političkog konsenzusa između političkih stranaka, dolazimo do problema. Formalno imamo uslove da to uradimo, ali nema političke volje da se to desi. Zvuči apsurdno, nema konsezusa da se provede zakon", kazao je Komšić.

On je kazao da mu je jasan stav NATO-a da je to pokazatelj u kojoj mjeri BiH može funkcionisati kao normalna država, i da je to važno za jedinstveno djelovanje u okviru NATO-a.

"Znamo da 63 lokacije nijesu ključne za NATO, ali je potrebna da bi pokazali da kao zemlja funckioniramo, da smo pouzdan partner. S druge strane, mi i dalje sarađujemo sa NATO-om na drugim poljima i tu smo dobili pohvale", rekao je Komšić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније