Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ RTS.rs/M.L.B. ]

05. 08. 2023. 10:00 >> 11:08

FABRIKA U SRBIJI

Uništavaju čips sa povišenim nivoom akrilamida

Proizvođač čipsa iz Čačka bez prigovora je prihvatio analizu hrvatske nadležne inspekcije i preduzeo uništenje svih čipseva iz lota u kome je proizvedena sporna pošiljka, prenosi RTS. Lot je, inače, grupa proizvoda napravljenih u istoj seriji, od istih sastojaka.

Sporna serija čipsa iz Čačka za koju je utvrđeno da je kancerogena, nije dospjela na tržište Crne Gore, pa nema razloga za zabrinutost, potvrdio je juče u izjavi za Portal RTCG direktor Uprave za bebijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković.

Pomoćnik ministra poljoprivrede u Vladi Srbije Nenad Vujović rekao je za RTS da tehnološki postupak i sama vrsta sirovine uslovljavaju da se s vremena na vrijeme akrilamid pojavi.

Brzo smo reagovali, bili smo u pogonu i konstatovali da je sporna količina uništena u Hrvatskoj, a ono što je ostalo zabranili smo dalju upotrebu i naredili uništavanje, objasnio je Vujović.

Zbog povećane količine štetnog akrilamida, čips iz Srbije, brenda "Aro", u pakovanju od 300 grama sa ukusom paprike, povučen je iz prodaje u Hrvatskoj.

Tamošnje inspekcije su o spornom proizvodu, preko zajedničkog sistema za uzbunu, alarmirale i ostale članice Evropske unije. 

Nenad Vujović, načelnik inspekcije za biljnu proizvodnju rekao je za RTS da je regulativa o akrilamidu usaglašena sa EU, ti nivoi su isti.

"Što se tiče inspekcije, brzo smo reagovali, preko sistema za brzo uzbunjivanje, bili smo u pogonu i konstatovali da je ta količina koja je otišla - uništena u Hrvatskoj, a ono što je ostalo od tog lota - zabranili smo dalju upotrebu i naredili uništavanje“, objasnio je Vujović.

Šta je akrilamid

Akrilamid je hemijska supstanca koja se dobija od skroba i nekih aminokiselina prilikom visokih temperatura u tehnološkom procresu prerade proizvoda.

Ukoliko se ne drži pod kontrolom s vremena na vrijeme može da se pojavi, pogotovo ukoliko početnih supstanci ima više u samoj sirovini, zaključio je Vujović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније