Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

06. 04. 2014. 08:32 >> 08:32
10

NEMA SLIČNOSTI

Veber: Srpska nije ni Krim, ni Kosovo

Evropa nije toliko umorna od BiH koliko joj teško pada na napusti dugogodišnju neuspješnu politiku, jer to zahtijeva da sama sebi prizna ono što odavno zna, da je ta politika progrešna, smatra politički analitičar Bodo Veber.

 

 

On je u intervjuu za Agenciju Anadolija kazao da je međunarodna zajednica više pažnje posvetila problemu s BiH poslije nasilnih socijalnih nemira, koji su počeli početkom februara, nego ikad u zadnjih nekoliko godina.

“To nažalost potvrđuje deprimirajući zaključak svih koji su zadnjih godina upozoravali na pogrešan put kojem je krenula međunarodna zajednica u BiH - da se ništa neće mijenjati dok situacija ne eksplodira u novo nasilje. Evropa nije toliko umorna od BiH koliko joj teško pada na napusti dugogodišnju neuspješnu politiku, jer to zahtijeva da sama sebi prizna ono što odavno zna, da je ta politika progrešna”, istakao je Veber.

Uvjeren je da je potrebna korjenita i duboka promjena Dejtonskog sporazuma kako bi zemlja funkcionisala normalno.

“To se znalo kad je potpisan Dejtonski sporazum, to se znalo kad je Zapad krajem 90-ih krenuo u politiku izgradnje države u BiH. To vrlo dobro znaju svi zvaničnici EU-a koji su tu činjenicu prećutali zadnjih godina u BiH, u lažnoj nadi da bi ćutnjom privoljeli političke elite da ispune one minimalne korake tipa Sejdić-Finci da bi Bosna dobila kandidatski status. To su reforme koje ne idu u pravcu onoga što Milorad Dodik godinama naziva kao put EU integracija - 'izvorni Dejton'”, rekao je Veber.

Smatra da su pretjerane priče o tome da bi se Republika Srpska mogla otcijepiti od BiH nakon što se Krim odvojio od Ukrajine i pripojio Moskvi.

“RS nema nikakve veze ni sa Kosovom, ni sa Krimom. Zapad svakako ne bi dozvolio secesiju RS-a uprkos njegovoj slaboj politici prema BiH. Ali ja ne vjerujem da će se Dodik ikad odlučiti za taj čin. Njemu savršeno odgovara paraliza države BiH i slabost politike Zapada. Ostaje samo jedan problem: ta politika odvela je političke elite u jedan pravac u kojem u suštini više niko ne kontroliše političke procese u BiH”, rekao je Veber.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније