Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Ч.Ј. [ N1 ]

31. 10. 2023. 15:59 >> 15:58
10

FON DER LAJEN

"Sprovođenje Ohridskog sporazuma je de fakto priznanje Kosova"

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objasnila je u Beogradu da de fakto priznanje nezavisnosti Kosova zapravo znači sprovođenje sporazuma dogovorenog u Ohridu.

„O čemu se radi – o sprovođenju Ohridskog sporazuma koji predviđa različite korake koji uključuju priznanje kosovskih dokumenata i institucija od strane Srbije, i što ide uz osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO), to treba da realizuje Kosovo“, rekla je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsnednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odgovarajući na pitanje novinara da pojasni šta znači de fakto priznanje nezavisnosti Kosova koje je dan ranije pomenula u Prištini.

Fon der Lajen je istakla da bi to utrlo put normalizaciji odnosa Srbije i Kosova što je, kako je naglasila, neophodan preduslov za evropski put.

Visoka zvaničnica EU poručila je i da je „nasilni napad“ koji se 24. septembra dogodio u mjestu Banjska na sjeveru Kosova, potpuno neprihvatljiv, i da počinioci moraju da budu privedeni pravdi.

Ona je pozvala Srbiju da podrži evropski predlog statuta ZSO, a Kosovo da ga sprovede.

Vučić je, s druge strane, poručio da priznanje nezavisnosti Kosova za Srbiju nije pitanje, i da ga nije sramota da to ponovi i pred predsjednicom Evropske komisije.

„Mi znamo šta su naše obaveze iz dijaloga i spremni smo da ih ispunimo“, kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je predsjednici Evropske komisije prenio isto ono što je rekao evropskim liderima na nedavnim sastancima u Briselu – da je Srbija posvećena očuvanju mira i stabilnosti, da zna svoje obaveze, ali i da je jasno šta ne može da učini protivno svom Ustavu.

„Znamo šta je to šta je Srbija prihvatila, a o čemu smo govorili, raspravljali i donosili zaključke u Skupštini. Odgovorno ćemo se odnositi prema ispunjavanju svojih obaveza, očekujući da će neki drugi ispuniti svoje obaveze od prije 11 godina“, rekao je Vučić ukazujući na to da Priština još uvijek nije formirala ZSO, iako se na to obavezala Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

Vučić je ponovio da je evropski predlog statuta ZSO dobra osnova za razgovore, i da je Srbija spremna da nastavi dalje razgovore.

„Ako hoćete da budem sasvim iskren (…) plašim se da nećemo vidjeti skoro ZSO, jer znam dobro sve balkanske trikove, odavno sam naučio da ih prepoznam, i plašim se da ćemo biti u težoj poziciji“, ocijenio je Vučić.

Podvukao je da je suština da Srbija učini više ustupaka, što je, kako je rekao, i logično, imajući u vidu stavove zemalja članica EU o Kosovu.

„Mi se svaki put kao iznenadimo odakle ti stavovi. Prosto to su njihovi stavovi, i to su mnogo blaži stavovi od onoga što čujem na sastancima“, naglasio je Vučić.

Rekao je da tu nema lakih i lijepih stvari, ali da Srbija mora da „gura dalje“ i da se razvija.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније