Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Б. [ N1 ]

08. 11. 2023. 16:34 >> 16:45

HRVATSKI ZAVOD

Prve analize pića iz Rijeke ukazuju na kontaminaciju kiselinom

Sve je više slučajeva trovanja u Hrvatskoj koja su navodno povezana s gaziranim pićima. U Hrvatskom zavodu za javno zdravlje je dovršen prvi dio analize sumnjivih pića koja su izdvojena s lokacija u Rijeci, a kako navode hrvatski mediji, utvrđeno je da su neki od uzoraka bili kontaminirani kiselinom.

Toksikolog dr Franjo Plavšić za N1 Zagreb je komentarisao koje bi materije mogle da prouzrokuju ovakve simptome i povrede.

Kod pacijenata se razvijaju blaži simptomi koji uključuju peckanje i bol, a nakon gutanja proizvoda, mogu se javiti bolovi iza grudne kosti i u području ispod rebara, te promijenjen ukus namirnice.

Na upit koje materije mogu da uzrokuju ovakve simptome, toksikolog Plavšić je odgovorio dato mogu biti različite nagrizajuće supstance.

"Kisjeline, kaustične sode, dezinficijensi. To su opšti simptomi nagrizajućih materija. Pitanje je koliko je tih slučajeva bilo stvarno, a koliko ih je uzrokovano strahom", dodao je toksikolog za N1 Zagreb.

Navodi da nekima nije ništa, nego je to sve posljedica straha, prema njegovim riječima.

"Kod mnogih je upitno radi li se o hemijskoj povredi ili psihogenoj reakciji. U ovakvim slučajevima događaju se histerije, kad ljudi počnu da se plaše. I bojaće se sigurno mnogi, no srećom, to su sada blage ozljede, liječenje je jednostavno i nije dugotrajno. Što je to tačno bilo, to je sad stvar policije", kazao je hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš.

Što se tiče aktualnih slučajeva trovanja, Plavšić smatra da vjerovatno nije došlo do pogreške u proizvodnji.

"Da se u proizvodnji nešto dogodilo, to su velike serije tako da je malo vjerovatna mogućnost da je došlo do velike greške u proizvodnji. U transportu je to moguće, u skladištima i na mjestima na kojima se to prodaje. To je sada stvar policije", zaključio je toksikolog Plavšić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније