Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

М.М.

18. 11. 2023. 13:02 >> 13:10
1

LAJČAK

"Ubrzo nastavak razgovora u okviru dijaloga"

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograd-Priština Miroslav Lajčak je ocijenio da je nova runda njegovog dijaloga s glavnim pregovaračima dveju strana, održana u četvrtak, bila korisna za ostvarenje napretka o više pitanja i da uskoro očekuje nastavak.

"Planiram da nastavim razgovore narednih dana i nedjelja", napisao je Lajčak u rekapitulaciji protekle nedjelje na Fejsbuku.

"Razgovarali smo o brojnim temama, Statutu (Zajednice opština sa srpskom većinom), planu primjene, energetici, registarskim tablicama, izborima i nestalim osobama", napisao je Lajčak.

Podsjetio je da je nedavno bio u Prištini, a početkom ove nedjelje je u Beogradu razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i glavnim pregovaračem Petkom Petkovićem što je bio "nastavak napora da se napreduje u primjeni Sporazuma o putu normalizacije" odnosa Srbije i Kosova.

Razgovori u Beogradu bili su slični razgovorima na Kosovu, naveo je Lajčak dodavši da su razgovarali i o drugim hitnim pitanjima u dijalogu pod okriljem EU, uz naglasak na hitnom rješenju, i o pripremi za novu rundu pregovora glavnih pregovrača koja je bila u četvrtak.

"U razgovorima naglasio sam da primjena Sporazuma treba da napreduje tako što će obje strane ispunjavati svaka svoje obaveze korak po korak i paralelno i na osnovu principa da svaka strana treba da uradi nešto da bi dobila nešto", napisao je on.

Lajčak koji je i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan, osvrnuo se i na Crnu Goru, navodeći da se ubrzo po povratku iz Beograda u Briselu sastao sa novim crnogorskim ministrom spoljnih poslova Filipom Ivanovićem. Rekao je da je bio "srećan što je Crna Gora dobila jaku vladu sa proevropskom agendom u ključnom trenutku za odnose EU-Zapadni Balkan".

"Nadam se da će Crna Gora iskoristiti ovaj jedinstven trenutak da ostvari znatan napredak na svom putu ka EU", napisao je Lajčak.

Lajčak je u rekapitulaciji nedjelje naveo i da je na večeri koju je priredila grupa Evropskog parlamenta "Obnovimo Evropu" govorio o Zapadnom Balkanu i "značaju sadašnjeg zamaha" i potrebi da se ostvari "brz napredak zemalja Zapadnog Balkana na putu ka pristupanju Uniji".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније