Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

21. 04. 2014. 08:19 >> 08:18
10

MRKIĆ UVJEREN

Vatikan neće priznati Kosovo

Vatikan ne namjerava da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, smatra ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić.

 

On je rekao kako nema nagovještaja da će pet zemalja članica EU promijeniti svoj stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova. Mrkić je u intervjuu za "Večernje novosti" rekao da će Beograd uskoro posjetiti visoki zvaničnik Svete stolice, što će biti još jedna prilika da Srbija ukaže na svoje principijelne pozicije u vezi sa odbranom suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti.

"Priština ne odustaje od lobiranja da izdejstvuje nova priznanja nezavisnosti, a posljednjih nedjelja i mjeseci pritisci su posebno usmjereni na Vatikan", rekao je Mrkić.

Kako je naveo, srpska diplomatija je neprestano angažovana da spriječi eventualna nova priznanja i ta aktivnost ostaće jedan od prioriteta spoljne politike Srbije u narednom periodu. 

"Prošlo je šest godina od secesionističkog pokušaja Prištine da se proglasi novom albanskom državom na srpskom tlu. Sjećam se da su tada pesimisti govorili da će za godinu dana velika većina u UN priznati tu jednostrano proglašenu nezavisnost. Ali, to se nije dogodilo", podsjetio je on. 

Mrkić poručuje da velike i uticajne sile, poput Kine, Rusije, Indije, Brazila, Južnoafričke Republike, Indonezije, Irana, Argentine nijesu priznale nezavisnost Kosova, niti to namjeravaju da učine. 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније