Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 04. 2014. 15:34 >> 15:33
2

HRVATSKA

Povjera potpisa za referendum o ćirilici

Hrvatska vlada zadužila je danas Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku (DZS) da organiziraju i sprovedu provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti, koji je kolokvijalno nazvan “referendum o ćirilici”.

Riječ je o sprovođenju zaključka Sabora koji je vladu pozvao da provjeri potpise koje je Građanska inicijativa “Stožer (štab) za obranu hrvatskog Vukovara” parlamentu dostavila u decembru prošle godine.

Ministarstvo uprave i DZS organiziovaće provjeru, odabir uzoraka i izvijestiti vladu o rezultatima, rekao je ministar uprave Arsen Bauk, javila je agencija Hina.

Provjera i vjerodostojanost potpisa biće sprovedena na slučajnom uzorku koji će utvrditi DZS.

Samozvani štab za odbranu hrvatskog Vukovara prikupio je oko 650.000 potpisa za održavanje referenduma na kojem bi građani odlučivali o upotrebi manjinskog jezika i pisma. Vukovarski veterani traže da se cenzus za sticanje tog prava poveća sa sadašnjih 30 na 50 odsto stanovnika u određenoj sredini.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je više puta da takav referendum neće biti održan jer nije u skladu sa standardima Evropske unije na koje se Hrvatska u pregovarskom procesu priključenja obavezala da će poštovati.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније