Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.B. [ RSE ]

10. 01. 2024. 17:02 >> 17:11
Čitaj mi:

PODACI INSTITUTA "BATUT"

U Srbiji više od hiljadu slučajeva velikog kašlja

Na teritoriji Srbije je do 7. januara prijavljeno 1.020 potvrđenih slučajeva velikog kašlja (pertusis), potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Kako se navodi, trenutno su prijavljene epidemije velikog kašlja na teritoriji Grada Beograda, kao i porodična epidemija sa dvoje oboljelih u Boru, na istoku Srbije.

“Najveći broj slučajeva pertusisa u odnosu na mjesto prebivališta prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga i Grada Beograda, dok su najviše stope incidencije bile na teritoriji Južnobačkog i Južnobanatskog okruga”, rečeno je u Institutu za javno zdravlje “Batut” za RSE.

Kako kažu u toj ustanovi, na teritoriji Kolubarskog, Zaječarskog i Topličkog okruga za sada nije bilo prijavljenih slučajeva pertusisa.

Vakcina protiv velikog kašlja je obavezna i daje se bebama sa navršena dva mjeseca.

Specijalistkinja dečje pulmologije Snežana Rsovac ranije je rekla za RSE da pojava velikog kašlja pokazuje da jedan broj roditelja odlaže redovnu imunizaciju djece.

Institut “Batut” navodi da se radi o veoma zaraznoj bakterijskoj infekciji disajnih puteva od koje najčešće oboljevaju bebe do jedne godine, i djeca i mladi, od 10 do 20 godina.

Upozorava se i da oboljeli ne treba da borave u blizini odojčadi, novorođene i male djece, kao i da osoba sa pertusisom može da bude zarazna četiri do pet nedjelja.

Osim u Srbiji, veliki broj oboljelih od velikog kašlja zabilježen je u državama regiona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније