Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.J. [ Beta ]

02. 03. 2024. 17:57 >> 18:00

KANDIDAT OPOZICIONE PARTIJE

Siljanovska kandidat za predsjednika u Sjevernoj Makedoniji

Gordana Siljanovska-Davkova (70) biće kandidat VMRO DPMNE na predstojećim izborima za predsjednika Sjeverne Makedonije, odlučeno je danas na konvenciji najveće makedonske opozicione partije.

Od 454 delegata na Konvenciji VMRO DPMNE 444 su dala podršku predsjedničkoj kandidaturi Siljanovske-Davkove, narodne poslanice te partije u Sobranju Sjeverne Makedonije i univerzitetske profesorke prava u penziji.

Siljanovska-Davkova je rekla da predsjednik države treba da se "ponaša nadstranački, da obrazuje, ujedinjuje, da bude proaktivan i da poštuje saradnju i mirno rješavanje sporova".

"Uvjeravam vas da vas neću osramotiti. Uvjeravam vas da ću mjeriti riječi. Uvjeravam vas da ću graditi saveze i savezništva, da ću da integristati, a da neću dezintegrisati", rekla je predsjednička kandidatkinja VMRO DPMNE, inače rođena 11. maja 1953. godine u Ohridu.

Gordana Siljanovska-Davkova je je i na prethodnim izborima za predsjednika Sjeverne Makedonije, prije pet godina, bila kandidat VMRO DPMNE, a izgubila je u drugom krugu od Steve Pendarovskog.

Pendarovski je juče najavio građansku kandidaturu za drugi mandat predsjednika Sjeverne Makedonije i istakao da očekuje da u nedelju, 3. marta, podršku njegovoj kandidaturi formalizuje vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM).

"Ne kandidujem se samo da bih učestvovao, kandidujem se da pobijedim", rekao je predsjednik Sjeverne Makedonije i dodao da na izborima očekuje podršku svih etničkih zajednica.

I Siljanovska-Davkova i Pendarovski su najavili da će prikupljati po 10.000 potpise za kandidaturu, iako dvije partije jedine imaju dovoljno poslanika da iskoriste mogičnost podnošenja kandiature sa 30 potpisa poslanika.

Do sada je već pet kandata na predstojećim predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji prikupilo potrebni broj potpisa za podnošenje kandidature Državnoj izbornoj komisiji (DIK), koji mogu da se skupljaju do 8. marta u ponoć.

Potrebnih 10.000 potpisa su već prikupili kandidat najveće albanske partije Demokratske unije za integraciju (DUI), ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije, Bujar Osmani, gradonačelnik Gostivara Arben Taravar, koji je kandidat albanske opozicione koalicije "Vredi", gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski, lider i kandidat partije "Znam – Za našu Makedoniju", gradonačelnik skopske opštine Karpoš lider partije "Grom" Stevčo Jakimovski i Biljana Vankovska koja ima podršku partije "Levica".

Prvi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji biće održan u srijedu 24. aprila, a drugi u srijedu 8. maja, zajedno sa parlamentarnim izborima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније