Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

N1 [ M.V. ]

18. 03. 2024. 13:00 >> 13:00
Čitaj mi:

"NJUJORK TAJMS"

Detalji dogovora o Generalštabu: Šta dobija Trampov zet, a šta Srbija

Kompanija Džareda Kušnera, zeta bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, dobiće u zakup prostor bombardovanog Generalštaba u Beogradu, na 99 godina, bez naknade, i na tom Jmestu će izgraditi luksuzni hotelski i apartmanski kompleks, kao i spomen obIježje i muzej, piše "Njujork tajms". Investicija je, kako se navodi, vrijedna 500 miliona dolara, a država Srbija bi, prema predlogu ugovora, trebalo da dobije 22 odsto profita.

"Njujork tajms" piše da aranžman za prostor bombardovanog Generalštava, koji će kompanija "Kušner“ sklopiti sa Vladom Srbije, prati ranije interesovanje Donalda Trampa za tu lokaciju. Bivši predsjednik SAD, podsjeća američki list, interesovao se za istu lokaciju prije nego što je izabran na funkciju, a posrednik u pregovorima bio je isti čovjek koji sada radi sa Džaredom Kušnerom.

Memorandumom između Kušnerovog tima i Vlade Srbije, prostor na kom se nalazi kompleks Generalštaba Vojske Jugoslavije, odnosno nekadašnjeg jugoslovenskog Ministarstva odbrane, a koji je NATO bombardovao 1999. godine, bio bi dat investicionoj firmi Kušnera u zakup na 99 godina, bez naknade, oktriva "Njujork Tajms".

Prema nacrtu sporazuma koji je američkom listu ustupio jedan srpski zvaničnik, Kušner bi dobio pravo da na mjestu Generalštaba izgradi luksuzni hotelski i apartmanski kompleks, kao i spomen obilježje i muzej.

Njujork tajms, međutim, podsjeća da je 2013. godine, dvije godine prije nego što se kandidovao za predsjednika SAD, Kušnerov tast Donald Tramp u razgovoru sa jednim visokim zvaničnikom srpske vlade, izrazio želju da izgradi luksuzni hotel na mjestu Generalštaba.

Tada su predstavnici organizacije Tramp otputovali u Beograd da vide lokaciju, ali projekat nije realizovan prije izbora Trampa za predsjednika SAD, kada je položio zakletvu u kojoj se, između ostalog, navodi da neće sklapati nikakve nove poslove sa inostranstvom.

Ričard Grenel, koga je Tramp svojevremeno imenovao za specijalnog izaslanika za Balkan, je tokom mandata bivšeg predsjenika podsticao plan da Srbija i Sjedinjene Države zajednički revitalizuju nekadašnju lokaciju Generalštaba. Grenel se zalagao za korišćenje američkih investicija za transformaciju lokacije u centru Beograda, u vreme dok je još bio zvanični diplomata američke vlade 2020. godine, pokazuju transkripti i snimci nekoliko konferencija za novinare Vlade Srbije.

Džared Kušner je u intervjuu u nedelju rekao da o beogradskom projektu nikada nije razgovarao sa Trampom i da nije bio svjestan ranijeg interesovanja njegovog tasta za razvoj lokacije bivšeg Generalštaba.

"Nisam imao pojma da je moj tast bio zainteresovan za taj region, i sumnjam da ima bilo kakva saznanja o ovom dogovoru na kojem radimo“, rekao je Kušner.

Trampovi predstavnici nijesu odgovorili na višestruke zahtjeve "Nujork tajmsa" za komentar ni o trenutnim poslovima Džareda Kušnera, ni o njegovom prethodnom interesovanju za lokaciju u Beogradu.

Grenel je, s druge strane, izjavio da ni on nije imao saznanja o Trampovom interesovanju za lokaciju u Beogradu, prije njegovog predsedavanja. Ali Grenel sada radi sa Kušnerom na novom razvojnom sporazumu i, prema riječima Trampovog zeta, upravo on je bio glavna snaga koja ga je navela da razmotri investiciju u Beogradu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније