Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

19. 03. 2024. 11:26 >> 11:26
Čitaj mi:

SAMIT EVROPSKOG SAVJETA 21. MARTA

Prijatelji Z. Balkana pozivaju na otvaranje pregovora sa BiH

Sedam evropskih zemalja pozvalo je svoje kolege iz ostalih zemalja članica EU i Evropsku komisiju da otvore pregovore o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom na samitu Evropskog savjeta koji se održava 21. i 22. marta, prenosi Politiko.

Prijatelji Zapadnog Balkana, grupa zemalja koja uključuje Austriju, Hrvatsku, Češku, Grčku, Italiju, Slovačku i Sloveniju, žele da se "iskoristiti zamah i trenutna prilika", navodi se u pismu u koje je briselski portal imao uvid.

Ministri evropskih i spoljnih poslova sedam zemalja vjeruju da će preduzimanje ovog koraka "učvrstiti Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka EU i dovesti je korak bliže EU".

Sa druge strane, dodaje se u pismu, "neuspjeh u tome oslabio bi ulogu EU na Zapadnom Balkanu i poslao negativnu poruku cijelom regionu kojem je prije više od 20 godina dato obećanje da je njegova budućnost unutar EU".

"Ključno je iskoristiti trenutni zamah i donijeti odluku da se otvore pristupni pregovori s BiH na ovonedjeljnom Evropskom savjetu. Narod u BiH zaslužuje naredni korak, a EU mora da ispuni svoja obećanja", rekla je za Politiko austrijska ministarka za EU Karoline Edtstadler.

Evropska komisija je prošle sedmice preporučila otvaranje pregovora sa BiH kao sljedeći korak na putu ka članstvu u EU, ali nijesu sve zemlje članice uvjerene da je zemlja uradila svoj domaći zadatak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније