Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.J. [ Beta ]

03. 04. 2024. 20:39 >> 20:39

SEZONSKI

Građani Kosova mogu bez radnih viza da rade u Finskoj

Građani Kosova sada imaju pravo da se posle liberalizacije putovanja bez viza u EU sezonski zaposle u Finskoj, a da ne podležu proceduri obezbjeđivanja sezonskih viza.

Prištinski mediji, pozivajući se na izvore iz Ambasade Finske na Kosovu, kažu da su finske vlasti objasnile da će nosiocima kosovskih pasoša biti dozvoljeno da rade do devet mjeseci u periodu od godinu dana u sektoru poljoprivrede i turizma.

U skladu s pravilima koja ima Finska, sezonskim radnicima s Kosova koji će u zemlji raditi najviše neprekidno 90 dana, moraće se obezbijediti sertifikat o sezonskom radu.

Taj sertifikat izdaje finska imigraciona služba i proces prijave je onlajn, bez potrebe za zakazivanjem termina u ambasadi.

Za one koji imaju obaveze u Finskoj ne duže od 90 dana i koji su već putovali u tu ili u drugu šengensku zemlju bez vize, Ambasada Finske na Kosovu je predložila da provjere da li imaju dovoljno dana za sezonski radni sertifikat.

Ako su iskorišćeni svi dani bez vize, sezonski radnici koji će ostati u Finskoj ne duže od 90 dana moraju podnijeti zahtjev za sezonsku radnu boravišnu dozvolu.

Za sezonske radnika s Kosova koji namjeravaju da rade u Finskoj tri do devet mjeseci, za sezonski rad je obavezno posjedovanje boravišne dozvole.

Zahtjev za izdavanje boravišne dozvole za sezonski rad se takođe podnosi onlajn.

Međutim, podnosioci zahtjeva moraju zakazati sastanak u Ambasadi da bi prošli verifikaciju identiteta.

„Ako ukupno trajanje vašeg sezonskog rada u Finskoj prelazi 90 dana, nemojte aplicirati za potvrdu o sezonskom radu. Umjesto toga, aplicirajte za boravišnu dozvolu“ – saopštila je Ambasada u Prištini.

Za nosioce kosovskih pasoša s prethodnim sezonskim radnim iskustvom u Finskoj tokom protekle godine, Ambasada je istakla da ih poziva da ponovo podnesu zahtjeve.

Dozvole za sezonski rad su ograničene na najviše devet mjeseci tokom bilo kojeg perioda od 12 mjeseci, ali važno je to planirati što ranije u koordinaciji s poslodavcima u Finskoj.

Dok će vlasnici kosovskih pasoša moći da rade sezonski u Finskoj posle liberalizacije, a mogu i da putuju u Šengen bez viza, to ne važi za državljane nekih drugih zemalja koji su to mogli. Finska je odlučila da suspenduje prijave za berače šumskog voća sa Tajlanda, Kambodže i Mjanmara, zbog sumnje da se to koristi za trgovinu ljudima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније