Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

N1 [ A.B. ]

10. 04. 2024. 14:43 >> 14:55
Čitaj mi:

SUĐENJE U BEOGRADU

Belivuk negira pranje novca: Radio sam dva posla za bolji život moje djece

U Specijalnom sudu u Beogradu počelo je suđenje Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, kao i njihovim suprugama za pranje novca. Na prvom ročištu optuženi su iznosili svoje odbrane.

Prvooptuženi Veljko Belivuk je u svojoj javnoj odbrani u sudnici ponovio gotovo sve što je rekao u istrazi pred tužiocem. On je negirao krivicu koja mu se optužnicom stavlja na teret, prenosi N1. 

„Nikakav novac nisam stekao kriminalom, kako se u optužnici navodi, pa nisam mogao ni da ga operem“, kazao je u sudnici Veljko Belivuk.

Naveo je da se njemu i Marku Miljkoviću sudi u drugom postupku koji je u toku za teška krivična djela, a da je ovaj postupak za pranje novca „pritisak da im se pokaže na šta su sve institucije spremne“.

Kazao je Belivuk da nije učestvovao u izgradnji kuće u Kozarčevoj ulici kako tužilaštvo tvrdi, već da je kuću gradila i izgradila njegova tašta Snežana Đorđević, a da joj je u u tome pomagala njegova supruga Bojana Belivuk koja je razgovarala sa majstorima i išla na gradilište.

Dodao je Belivuk i da su on i njegova supruga zajedno 20 godina i da su za sve to vrijeme mukotrpno radili, on i po dva posla, da su štedeli i čuvali novac za „bolji život za svoju djecu“.

U svoju odbranu Belivuk je dodao da nikakvu imovinu nije stekao ni kao navijač „Partizana“, ni kao član navijačke grupe „Iz principa“ i dodao da je sve vrijeme radio zakonite poslove.

„Pekao sam palačinke, radio na poslovima obezbjeđenja objekata i ličnosti, pa sve do kladionica, ali su sve to bili zakoniti poslovi i ništa što ima veze sa kriminalom. Imovina koju moja supruga i ja imamo nije basnoslavna. Svako ko je kao ja radio dva posla, štedio 20 godina, mogao je da uštedi ovoliko koliko mi“, kazao je Veljko Belivuk.

Ispričao je Belivuk u sudnici i da je dobio odštetu od države za vrijeme koje je neosnovano proveo u pritvoru, misleći na postupak koji se protiv njega vodio za ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića 2017. godine u centru Beograda na tramvajskim šinama.

Na kraju svog izlaganja on je rekao da po savjetu advokata neće odgovarati na pitanja ni tužilaštva ni suda, ali je dodao bi želio da u sudnicu budu pozvani svi svjedoci koji su saslušani u ovom postupku u fazi predistrage, kako bi i optuženi mogli da ih ispitaju.

Inače, danas Belivuk nije pominjao ono što je ranije u istrazi rekao tužiocu. Tada se osvrnuo na transkripte razgovora koje je on vodio sa svojom suprugom i kazao da mu nije jasno kako su oni dospjeli u javnost.

„Vidi se da u njima nema ničeg nazakonitog. Volio bih da vidim transkripte telefonskih razgovora Aleksandra Vulina i Zvezdana Terzića, da se vidi ima li nešto kompromitujuće u njima ili bi trebalo da se vjeruje na riječ Vulinu kada kaže da nema“, rekao je Belivuk.

Od Papića sat „za brata“ Miljkovića

Nakon Belivuka u sudnicu je ušao da iznosi odbranu i drugooptuženi Marko Miljković. I on je ponovio sve što je već rekao ranije na saslušanju kod tužioca u istrazi.

Negirao izvršenje krivičnih djela za koja se tereti optužnicom za pranje novca. Kazao je da je uvek radio samo zakonite i legalne poslove, a najviše poslove obezbjeđenja objekata i ličnosti.

I za Miljkovića kao i za Belivuka ovaj postupak za pranje novca predstavlja pritisak na njih i to zbog toga što su u postupak uvedene njihove supruge i dragi ljudi.

Naveo je da su kuća i stanovi koje posjeduje imovina njegovog djeda, nakon čije smrti ih je naslijedio njegov otac.

Za stan na Zvezdari kazao je da je vlasništvo njegove supruge Tanje, koja je takođe optužena u ovom postupku za pranje novca.

Prema riječima Miljkovića, ona je po njihovom dogovoru za stan uplatila 100 hiljada eura.

Objasnio je i da su supruga i on pravili svadbu u hotelu „Metropol“, da su tada na poklon dobili preko 200 hiljada eura od 300 zvanica i da su se nakon svadbe dogovorili da ona od polovine novca kupi neku imovinu na svoje ime.

Od Miljkovića je policija oduzela i luksuzni Roleks sat, za koji on tvrdi da mu ga je poklonio Aleksandar Papić, nekadašnji blizak prijatelj bivšeg ministra u Vladi Nebojše Stefanovića.

Supruge Belivuka i Miljkovića u sudnici su rekle da ostaju pri svojim iskazima ranije datim i da nemaju ništa da dodaju, ali i da ne žele da odgovaraju na pitanja.

Isto je u sudnici kazao i optuženi Filip Ivanovski, koji je podsetimo optužen i u velikom postupku protiv Belivukovog klana koji se vodi za sedam teških ubistava i brojna druga krivična djela.

Njegova supruga, Marija Ivanovski, takođe optužena u sudnici je djelimično proijmenila iskaz, jer je, kako je danas navela, tada bila u strahu i u stresu, jer je u trenutku privođenja bila u stanu sa petomjesečnom bebom koja je imala zdravstvenih problema.

U ovom postupku optužena je i tašta Veljka Belivuka, Snežana Đorđević, koja se ni danas nije pojavila u sudnici zbog privremene spriječenosti i postupak je razdvojen u odnosu na nju.

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal tereti okrivljene da su od novca za koji se sumnja da je stečen kriminalom kupovali stanove i zemljište i na taj način „prali novac“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније