Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

31. 07. 2014. 14:35 >> 14:43
3

MEDVEĐA USLUGA

Hrvati protiv doniranja GMO sjemena

Nakon najave kako će u tri zemlje regiona pogođene majskim poplava biti donirano GMO sjeme vrijedno 520.000 eura, reagovala je Hrvatska seljačka stranka (HSS) čiji predstavnici tvrde da se radi o zabranjenom sjemenu i štetnoj donaciji za Hrvatsku, ali i BiH i Srbiju.

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke i saborski zastupnik Branko Hrg i potpredsjednica HSS-a i hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir na konferenciji za novinare upozorili su da se šalje genetski modifikovano sjeme u Hrvatsku, BiH i Srbiju kao humanitarnu pomoć poljoprivrednicima.

Riječ je o sjemenu kukuruza vrijednom 445.000 eura, te sjemenu paradajza, krastavaca i zelja vrijednom 75.000 eura.

Marijana Petir izjavila je da u HSS-u smatraju da je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede trebalo reagovati na ovu najavu i istražiti o čemu je riječ, jer su se, rekla je, sve hrvatske županije proglasile „GMO free“, što znači da na području nijedne županije nije dozvoljena sjetva genetski modifikovanog sjemena.

Petir je izjavila da je Hrvatska jedinstvena zemlja u kojoj sjetva ovog sjemena nije dozvoljena.

Ona je zatražila od Evropske komisije da izvrši nadzor nad ovim slučajem, budući da joj nije poznato je li sjeme već stiglo u Hrvatsku ili regiju, jer je riječ o kršenju nacionalnog zakonodavstva. Naglasila je da bi uvođenje ovog sjemena uništilo domaću proizvodnju hrane, porodična gazdinstva, bilošku raznolikost i turizam.

Petir, koja je po struci biolog, tvrdi da genetska modifikacija sjemena u kojem se geni povrća ukrštaju s genima životinja "nije prirodna“ kao hibridizacija.

(AA)

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније