Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

09. 05. 2016. 23:46 >> 23:29

ZABRANJEN UVOZ I PROIZVODNJA

Za GMO nema mjesta U Hrvatskoj

Na hrvatskom tržištu nema genetski modifikovane hrane za ljudsku prehranu, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

Iz Ministarstva ističu da bi hrana koja sadrži GMO ili sastojke koji u svom sastavu imaju GMO morala da bude jasno označena, kao što je to obavezno i u drugim zemljama članicama EU.

U Hrvatskoj je zabranjen uvoz genetski modifikovanog poljoprivrednog reprodukcionog materijala, kao i njegova proizvodnja, navodi se u saopštenju.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je građane da svaku osnovanu sumnju da je na određenoj površini zasejana ili posađena genetski modifikovana kultura odmah prijave Poljoprivrednoj inspekciji Ministarstva.

Iz Ministarstva naglašavaju da u EU, pa tako i u Hrvatskoj, kontinuirano raste interes potrošača za hranom koja nije genetski modifikovana, odnosno koja je proizvedena ili konvencionalnim načinom uzgoja ili ekološki prihvatljivim načinom uzgoja.

Hrvatski proizvođači sjemena soje pokazali su interes da svoje sjeme, koje nije genetski modifikovano, sertifikuju kao takvo, odnosno da ga na deklaraciji označe kao 'GMO fri' (free) sjeme.

Ministarstvo poljoprivrede naglašava da je prepoznalo ekološku poljoprivredu kao značajan faktor zaštite prirode, okoline i očuvanja biološke raznolikosti, a posljednjih godina primjetan je i rast broja proizvođača i površina pod ekološkom proizvodnjom.

U saopštenju je navedeno i da u Hrvatskoj postoji značajan interes proizvođača hrane u proizvodnji autohtonih proizvoda.

"Tako je Hrvatska zaštitila ukupno 10 proizvoda na nivou EU, još pet proizvoda je u fazi zaštite, dok su četiri proizvoda u postupku zaštite na nacionalnom nivou", navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније