Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

s.đ. [ gmorecnauke.wordpress.com ]

28. 04. 2018. 08:55 >> 08:54
2

NOVO ISTRAŽIVANJE

GMO usjevi štite organske

Grupa istraživača s Univerziteta u Merilendu objavila je novo istraživanje u časopisu Nacionalne Akademije nauka u kojem je zaključeno kako je genetički modifikovan kukuruz otporan na insekte drastično smanjio upotrebu insekticida u Sjedinjenim Državama, te je došlo do tzv. halo efekta kojim koristi od tih usjeva imaju konvencionalni i organski usjevi.

Istraživanjem je ispitana populacija dva insekta štetočine – kukuruznog plamenca i insekta Helicoverpa zea – koji napadaju povrće kao što su boranija i paprika, te kukuruz. Ispitana je njihova populacija prije i poslije šireg uvođenja u upotrebu GM kukuruza otpornog na insekte (Bt kukuruz) 1996. godine.

Rezultati su pokazali oštar pad u populacijama tih insekata u tijesnoj korelaciji sa porastom kultivacije Bt kukuruza. Ovo ukazuje na smanjenje tih štetotična na širem području, što je nazvano halo efektom od kojeg koristi imaju uzgajivači povrća u tri savezne države SAD-a na obali Atlantika obuhvaćene istraživanjem.

Time je drastično smanjeno korišćenje insekticida, pa je npr. u saveznoj državi Nju Džersi (New Jersey) utvrđeno smanjenje korišćenja insekticida u periodu od 1992. do 2016. godine za 79% kod uzgajivača kukuruza šećerca, odnosno 85% kod uzgajivača paprike. Ovo je prvi rad koji je pokazao koristi koje imaju druge biljke domaćini štetočinama kao što je kukuruzni plamenac, koji je značajna štetočina na mnogim biljkama pored kukuruza, kao što su boranija i paprika“, izjavio je glavni autor istraživanja Dr Gejlen Dajveli (Dr. Galen Dively), profesor emeritus i konsultant za integrisani sistem kontrole štetočina pri Odsjeku za entomologiju Univerziteta u Merilendu. „Svjedoci smo smanjenja populacije kukuruznog plamenca za više od 90% u našem području kod ovih usjeva, što je izvrsno.“

Ranije se spekulisalo o protektivnoj koristi kultivacije GMO-a za organske i konvencionalne usjeve, ali sada je prvi put to i dokazano u jednom obimnom terenskom istraživanju. Povrće koje uzgajaju organski proizvođači je posebno ranjivo na štetočine, budući da oni ne koriste sintetičke pesticide.

Bt usjevi možda imaju i pozitivan uticaj na okolinu kroz očuvanje populacije insekata koji se hrane štetočinama, jer insekticidi ubijaju i dobre insekte.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније