Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

26. 08. 2014. 09:17 >> 13:57
17

POVUČENA SPORNA MAPA

U Evropu preko Trebinja

Umjesto preko Dubrovnika, Crnu Goru i Albaniju sa zapadnom Evropom autoput će najvjerovatnije povezivati preko Bosne i Hercegovine, prenosi Jutarnji list. Kako navode tu informaciju im je potvrdio dobro upućeni sagovornik iz hrvatske vlade, koji ističe da je načelna odluka o tome zapravo već donesena. Jutarnji list prvobitno je objavio i mapu budućeg autoputa, na kojoj nema Crne Gore, već se Hrvatska graniči sa Albanijom. Kako je saopšteno portalu CdM iz Vlade, Crna Gora je tražila tražila ispravku od tog medija nakon čega je sporna fotografija uklonjena.

"Dio Jadransko-jonske autoceste na južnom Jadranu gradiće se kao nastavak A1, ali najvjerovatnije ne preko Neuma i Dubrovnika, nego preko Počitelja i Trebinja, odakle će nastavljati prema Crnoj Gori i Albaniji", prenosi Jutarnji.

To znači da Dubrovnik i krajnji jug Hrvatske s ostatkom zemlje i EU-om, po svemu sudeći, i neće biti spojeni autoputem nego postojećom Jadranskom magistralom.

Ona će, međutim, na nekim mjestima biti pretvorena u brzu cestu, odnosno dobiće još jednu traku, a na nizu lokacija u planu je i gradnja obilaznica.

Hrvatski dio gotov

"Put zemalja regije u EU vodi i njihovim saobraćajnim povezivanjem s EU.  Najveći dio autoputa kroz Hrvatsku  već je izgrađen: preostaje još gradnja autoputa od Križišća do Žute Lokve (ako se od toga ne odustane), kao i spajanje Rijeke s Trstom, za što treba osigurati saradnju sa Slovenijom", piše Jutarnji.

Gradnja Jadransko-jonskog autoputa bila je jedna od glavnih tema jučerašnjeg sastanka premijera Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije u Cavtatu.

Susret Zorana Milanovića, Vjekoslava Bevande, Mila Đukanovića i Edija Rame samo je uvertira u puno značajniju konferenciju o zapadnom Balkanu koja se krajem sedmice, pod patronatom njemačke kancelarke Angele Merkel, održava u Berlinu.

Cilj je da premijeri zemalja regiona na berlinskoj konferenciji pred njemačku kancelarku izađu s prijedlogom stvaranja posebnog fonda iz kojeg bi se do 2020. finansirala izrada projektne dokumentacije za djelove Jadransko-jonskog autoputa  u BiH, Crnoj Gori i Albaniji.

Gradnja Jadransko-jonskog autoputa u tim zemljama mogla bi početi tek nakon što se izradi projektna dokumenatcija, što znači da je njen završetak moguć tek 2030. ili čak kasnije.

Na zahtjev Crne Gore Jutarnji povukao spornu fotografiju

Povodom fotografije koja je objavljena u današnjem pisanom i online izdanju Jutarnjeg lista, a na kojoj je prikazano da se Bosna i Hercegovina i Hrvatska graniče sa Albanijom, Crna Gora je tražila tražila ispravku od tog medija nakon čega je sporna fotografija uklonjena, saopšteno je CdM-u iz Vlade Crne Gore.

"Povodom fotografije koja je objavljena u današnjem pisanom i online izdanju „Jutarnjeg lista“ u članku sa naslovom: „Hrvatska će odustati od autoputa do Dubrovnika“, na kojoj je dat kartografski prikaz na kojem se BiH graniči sa Albanijom, naša ambasada u Hrvatskoj je stupila u kontakt sa glavnim urednikom lista nakon čega je sporna mapa u online izdanju zamijenjena drugom slikom”, kazali su za CdM iz MVPEI.

Kako su iz MVPEI naglasili za CdM Ambasada Crne Gore u Hrvatskoj je ovim povodom od uredništva lista zatražila primjerenu reakciju i izvinjenje u skladu sa profesionalnim novinarskim standardima.

 

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније