Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 09. 2014. 12:49 >> 12:48

SOA SAOPŠTILA

Hrvatska tranzitno područje za islamiste

Hrvatska Sigurnosno – obavještajna agencija prvi put je objavila javni dokument s podacima o svom djelovanju u zaštiti građana i nacionalne bezbjednosti, a kao jedan od problema navodi pitanje "džihadista" koji su porijeklom iz jugoistočne Evrope.

U izvještaju na 50-tak stranica, navodi se da Hrvatska Sigurnosno - obavještajna agencija (SOA) posvećuje veliku pažnju pitanju radikalnih islamističkih boraca u Siriji i Iraku koji su porijeklom iz jugoistočne Evrope, ali da među njima, za sad, nijesu identifikovane osobe koje žive u Hrvatskoj, prenosi hrvatska štampa.

Kako prenosi RTS, ukazuje se da se teritorija Hrvatske obično koristi kao tranzitno područje prilikom njihovog odlaska ili povratka.

U Hrvatskoj nema značajnijih ekstremističkih grupa, one su malobrojne i nehomogene, i nemaju značajniji potencijal djelovanja, iako je zabilježen porast nasilja, huliganizma i ekstremističke retorike, navodi SOA.

Upozorava se i da pripadnici regionalnog organizovanog kriminala pokušavaju da iskoriste hrvatske pripreme za ulazak u šengenski granični režim za bolje pozicioniranje na njenom području.

Takođe su, prenose mediji, registrovani pokušaji saradnje domaćeg i regionalnog kriminalnog miljea u kriminalnim poslovima, poput pronalaženja načina za "pranje novca" i sumnjiva ulaganja u hrvatsku privredu.

U izvještaju se navode i uloga i ciljevi agencije, kao i informacije o njenom uređenju, djelatnostima i procjenama. Prema objavljenim podacima, u SOA je zaposleno 40 odsto žena, većina zaposlenih ima između 30 i 50 godina, a 75 odsto ih je visokoobrazovanih. Broj zaposlenih ostao je, međutim, tajna.

Tokom prošle godine napravljeno je više od 5.000 bezbjednosnih procena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније