Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 10. 2014. 12:18 >> 12:16

KATASTROFALNE POSLJEDICE

Banja Luka - 45 godina od zemljotresa

Danas se navršava 45 godina od razornog zemljotresa koji je 1969. godine pogodio Banja Luku, kada je poginulo 15 osoba, 1.117 ljudi je teže ili lakše povrijeđeno.

 


U jutro 27. oktobra 1969. godine grad je u potpunosti bio razoren od udara jačine devet stepeni po Merkaliju, odnosno jače od šest stepeni po Rihteru.

Zemljotres je počeo neuobičajeno jakim "prethodnim udarom" 26. oktobra u popodnevnim časova, a podrhtavanje se nastavilo do u 9 sati i 11 minuta časova kada je "vrijeme za Banju Luku stalo".

Potpuno je uništeno 11.000 stanova, a veliki broj je pretrpio znatna oštećena. Cijeli grad je ostao bez struje i vode. Velika oštećenja nanesena su školskim (266), kulturnim (146), zdravstvenim (133), društvenim i objektima javne uprave administracije (152).

Privreda je pretrpjela značajne gubitke, a sva preduzeća naredni period radila su značajno smanjenim kapacitetima, dok su neka potpuno prestala sa proizvodnjom.

Svi satovi u Banja Luci pokazuju tačno vrijeme, osim jednog na Trgu Krajine na kome kazaljke pokazuju 9 sati i 11 minuta, a kao datum je naveden 27. oktobar 1969. godine.

Ovaj potres je najjači koji se desio na teritoriji BiH, a ostavio je katastrofalne posljedice u 15 krajiških opština uključujući ljudske žrtve i ogromnu materijalnu štetu.

Seizmogeno područje obuhvata pojas oko grada, prečnika između 50 i 60 kilometara, a o jakoj seizmičnosti svjedoče morfologija reljefa, pisani podaci u posljednjih 100 godina i najnovija instrumentalna mjerenja.

Zahvaljujući velikoj solidarnosti stanovništva iz svih krajeva bivše Jugoslavije, ali i pomoći iz Evrope i svijeta, Banja Luka je ponovo stala na noge.

Novu zgradu Gimnazije Banjaluci je poklonio grad Sarajevo, Osnovnu školu "Georgi Stojkov Rakovski" bugarski narod, dok je škola u Slatini nazvana "Holandija", jer je holandska Vlada donirala sredstva za njenu izgradnju.

                                     

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније