Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

04. 04. 2013. 11:22 >> 11:32
1

O KOSOVU

Srbija ima 5 dana da odluči o ponudi Brisela

Beogradu je ostalo 5 dana da odluči da li će prihvatiti ponudu Brisela o Kosovu. I premijer Srbije Ivica Dačić i njegov zamjenik Aleksandar Vučić kažu da je 9.april rok za slanje odgovora Briselu.

„U ovom trenutku ne mogu da vam kažem kakav će biti naš odgovor, jer će se državni vrh ponovo konsultovati o tome“, rekao je juče srbijanski premijer Ivica Dačić, dok je prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio da Srbija u naredna tri do četiri dana treba da odluči između dva podjednako katastrofalna rješenja - da prihvati ili odbije veoma loše rješenje za Kosovo.

„Nalazimo se između čekića i nakovnja“, rekao je Vučić sinoć za RTS.

Srpski pregovarači uputili su se, odmah po slijetanju na aerodrom „Nikola Tesla“ iz Brisela, u Predsjedništvo Srbije, gdje je održan hitan sastanak državnog vrha o neuspjeloj 8. rundi dijaloga.

Ketrin Ešton izjavila je, nakon završetka 8. runde dijaloga, da je ona i posljednja, dok je njena predstavnica za štampu Maja Kocijančić, nešto kasnije, ipak ostavila otvorenu mogućnost da dođe do još jednog sastanka.

Iako zvanično nije poznato šta sadrži ponuda Brisela, list Danas piše, pozivajući se na svoje izvore, da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost predložila neku vrstu „erdutskog sporazuma“, sa prelaznom upravom EU na sjeveru Kosova. To znači da bi u budućoj zajednici srpskih opština sjever imao privremeno drugačiji status, dok ne prihvati kosovske zakone, piše Danas.

Istovremeno, kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da, nezavisno od sadašnjih teškoća u dijalogu Beograda i Prištine, proces ne može biti proglašen okončanim ili neuspjelim i kazao da se nada da će „Beograd prihvatiti realnost i samim tim i sporazum“.

Ističući da postoji puna saglasnost stavova Kosova i Evropske unije, Tači je rekao da je srpska strana zahtražila dodatno vrijeme za konsultacije. On je ponovio da asocijacija opština sa srpskom većinom treba da bude u saglasnosti sa Ustavom i kosovskim zakonima, i da neće imati izvršna niti zakonodavna ovlašćenja.

Takođe, neuspjeh 8. runde dijaloga i četrnaestočasovnog pregovaranja ponovo je pokrenuo priču o prijevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji, piše Blic i podsjeća na to da je mogućnost izbora najavio nedavno i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je rekao da do njih može doći ako dogovora u Briselu ne bude, ali i ako ga bude.

Inače, o politikoj situaciji u Srbiji, nastaloj nakon „dana D“, kako je nazivan 2. april, kada je održana posljednja runda dijaloga, danas bi trebalo svoje stavove da iznese i najveća vladajuća stranka SNS.

 

Izvor: B92

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније