Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 01. 2015. 12:16 >> 12:11
4

GRABAR KITAROVIĆ

Nikolić ne ide u ZG na inauguraciju?

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić neće prisustvovati inauguraciji nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, 15. februara.

 

Beogradske Novosti pišu da bi kao izaslanik Nikolića svečanosti trebalo da prisustvuje savjetnik šefa države za spoljnu politiku Ivan Mrkić.

S obzirom na nedavne izjave Grabar Kitarović, koja je Vojvodinu proglasila državom i Srbe u Hrvatskoj Hrvatima, kao i na činjenicu da je inauguracija zakazana za Sretenje, 15. februar, Dan državnosti Srbije - male su šanse da Nikolić promijeni odluku. 

To je potvrdila i savjetnica predsjednika Srbije Stanislava Pak Stanković, koja kaže da su "veće šanse da Nikolić ne bude prisutan na inauguraciji hrvatske koleginice". 

“Kada bude stigao poziv, predsjednik Nikolić će još jednom razmisliti o tome da li će biti na inauguraciji. U svakom slučaju, više neće biti praksa da Srbija stalno popušta”, rekla je Pak Stanković, i naglasila da to ne mijenja želju Srbije da sarađuje sa svim državama u regionu. 

Prilikom donošenja definitivne odluke o putu u Zagreb, biće uzeta u obzir i eventualna preporuka Vlade Srbije, ukoliko se uopšte bude oglašavala o ovom pitanju. 

Iz Zagreba su najavili da će pozivnice za inauguraciju biti poslate svim čelnicima država koju Hrvatskoj imaju diplomatsko-konzularna predstavništva, što uključuje i Atifete Jahjagu. 

Na Josipovićevoj inauguraciji prije pet godina nije bilo predstavnika Srbije, jer su bili pozvani i gosti iz Prištine. Takođe, na inauguraciju Nikolića nije došao tadašnji hrvatski predsjednik Josipović. 

Do promjene datuma inauguracije, koja je prvobitno bila planirana za 18. februar, navodno je došlo zbog toga što je američki predsjednik Barak Obama za taj dan najavio veliki samit o borbi protiv ekstremizma, što bi spriječilo veći broj šefova država ili vlada da tog dana dođu u Zagreb. 

Kao jedan od razloga promjene termina navedeno je i to što je 15. februar neradni dan, pa je lakši dolazak zvanica, ali i taj što 18. februara počinje uskršnji post.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније