Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Anadolija ]

20. 03. 2015. 19:36 >> 19:32
1

SLUČAJ "ŠTRPCI"

Pušteni uz zabranu napuštanja boravišta

Krivično vanpretresno vijeće Višeg suda u Beogradu odlučilo je da mjeru pritvora petorici osumnjičenih u predmetu "Štrpci" zamijeni mjerom zabrane napuštanja boravišta uz oduzimanje putnih isprava i nalaganje da se jave nadležnoj policijskoj stanici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

"Ispitujući da li još uvijek postoje razlozi za produženje mjere pritvora koju je prema okrivljenima Gojku Lukiću, Ljubiši Vasiljeviću, Dušku Vasiljeviću, Jovanu Lipovcu i Dragani Đekić odredio sudija za prethodni postupak Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu rješenjem od 5.12.2014. godine, krivično vanpretresno vijeće Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo je dana 19.3.2015. godine rješenje kojim je prema okrivljenima mjeru pritvora zamijenilo mjerom zabrane napuštanja boravišta, nalazeći da se i primjenom izrečene blaže mjere, uz privremeno oduzimanje putnih isprava i nalaganje okrivljenima da se javljaju nadležnoj policijskoj stanici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, može postići svrha nesmetanog vođenja krivičnog postupka, zbog koje im je prethodno bio određen pritvor", navodi se u odluci Višeg suda u Beogradu.

Po naredbama Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije 5. decembra prošle godine na području dvije države provedena je policijska akcija u kojoj je lišeno slobode više osumnjičenih osoba, od čega 10 u BiH i pet u Republici Srbiji, osumnjičene za ratni zločin u Štrpcima i Višegradu, kada je iz voza na relaciji Beograd-Bar, 27. februara 1993. godine, oteto i kasnije na području BiH ubijeno najmanje 20 žrtava, državljana Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afro-azijskog porijekla.

Među osumnjičenima su visokorangirani vojni dužnosnici VRS iz tog perioda, kao i direktni izvršitelji koji su sudjelovali u surovim mučenjima i kasnijim egzekucijama žrtava koje su nakon ubistva bačene u rijeku Drinu.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije 3. marta ove godine podiglo je optužnicu protiv petorice uhapšenih zbog opravdane sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993.

Međutim, vanpretresno vijeće Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda i Beogradu je prvo 6. marta, a potom i 12. marta odlučilo vratiti optužnicu Tužilaštvu za ratne zločine radi ispravljanja uočenih nedostataka.

"Ispitujući njenu (optužnice) propisnu sastavljenost, krivično vanpretresno vijeće Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu utvrdilo je da je samo djelimično postupljeno po nalogu ovog suda za uređenje optužnice, imajući u vidu da u optužnici nijesu na jasan i nedvosmislen način opisane radnje izvršenja okrivljenih iz kojih proizilaze elementi krivičnog djela koje im se optužnicom stavlja na teret, pored čega je vijeće ustanovilo da postoje i kontradiktornosti u opisu krivičnog djela datim u dispozitivu optužnice, u odnosu na njeno obrazloženje", navedeno je nakon što je optužnica po drugi put vraćena Tužilaštvu na doradu. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније