Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

30. 03. 2015. 14:02 >> 13:56

RASPAD KOALICIJE

Specijalni sud ruši vladu Kosova?

Neslaganja oko formiranja Specijalnog suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) mogla bi predstavljati uvod u raspad vladajuće koalicije na Kosovu, piše prištinski dnevnik "Kosova sot".

Koliko je neprirodna i nestabilna vladajuća koalicija Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova, najbolje je pokazala posljednja sednica kosovske skupštine, na kojoj su poslanici te dvije stranke diskutovali o specijalnom sudu, ukazuje list Kosova sot, prenosi RTS.

"Sada je vidljivo da glasanjem o formiranju suda i o ustavnim promjenama može da se mjeri i trajanje koalicije DPK-DSK, iako se još ne znaju imena ljudi koji mogu biti predmet specijalnog suda, a čiji će najveći broj, kako se očekuje, biti iz redova Tačijeve stranke", piše Kosova sot.

Zvaničnici Tačijeve DPK, upitani da li na stabilnost vlade može uticati početak suđenja pojedincima iz redova njihove partije, nijesu ni potvrdili niti odbacili mogućnost da to može pogoršati odnose među partnerima u koaliciji.

Šef parlamentarne grupe DPK Adem Grabovci, ujedno i potpresjednik Tačijeve partije, nije dao jasan odgovor na pitanje da li bi se odnosi u koaliciji mogli pogoršati u trenutku objelodanjivanja imena zvaničnika koji bi se mogli naći pred specijalnim sudom.

Grabovici je samo rekao da očekuje da suđenje bude pravedno, zasnovano na dokazima, a ne na prejudiciranjima krivice.

Drugačiji je, međutim, stav njegovog partijskog kolege i poslanika Naita Hasanija, koji ne samo što kaže da neće glasati za formiranje specijalnog suda, nego i priželjkuje raspad koalicija sa DSK i raspisivanje novih izbora kako bi se onemogućilo usvajanje zakonskog okvira za rad tog suda.

S druge strane, analitičari u Prištini ne očekuju da se koalicija raspadne, ali dodaju da može doći do "kvarenja koalicije", kao rezultat početka suđenja određenim pojedincima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније