Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 04. 2015. 21:05 >> 21:01
9

AMBASADOR IDE U ZG

Protest Hrvatske zbog paljenja zastave

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je oštar protest Ambasadi Srbije u Zagrebu, zbog toga što je lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj zapalio hrvatsku zastavu. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je istakao da su srpski državni organi preduzeli neophodne mjere.

Osim toga, hrvatski ambasador u Srbij,i Gordan Markotić, biće pozvan na konsultacije u Zagreb.

Šešelj je danas zapalio zastavu Hrvatske ispred Palate pravde. On je to učinio prije nastavka suđenja zamjeniku predsjednika SRS Nemanji Šaroviću, koji je ranije na stranačkom skupu zapalio zastave NATO, EU, Kosova i SAD.

Iz hrvatskog ministarstva vanjskih i evropskih poslova saopšteno je da optuženi ratni zločinac Vojislav Šešelj, govorom mržnje, ratnom retorikom i simbolikom, pokušava da utiče na region, a posebno na odnose između Srbije i Hrvatske, paleći hrvatsku zastavu pred državnom institucijom Srbije.

“Više javno tužilaštvo, prema navodima srpskih medija, reagovalo je pokretanjem krivičnog postupka, što smatramo korakom u pravcu smirivanja nastale situacije", kaže se u saopštenju, prenosi B92.

Dodaje se da je u takvim okolnostima zadatak svih političara da smiruju situaciju i djeluju racionalno i odgovorno.

"Evropske vrijednosti podrazumijevaju dobrosusjedske odnose i korektno ponašanje u regionu, što je jedan od preduslova uspjeha Srbije u pregovorima za članstvo u EU. U tom kontekstu, današnje izjave visokog političkog zvaničnika Aleksandra Vulina smatramo uvredljivim, nedopustivim i krajnje neodgovornim", upozorilo je hrvatsko Ministarstvo.

Vučić će razgovorati sa Milanovićem

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su slike paljenja zastave koje idu iz Beograda loše i da, iako nemaju veze sa državom, neće doprineti boljem imidžu Srbije. 

Vučić je, za Dnevnik RTS-a, istakao da je Srbiji potrebna stabilnost, koja je važnija nego ikada prije.

"Ono što je za nas važno je da pokušamo da budemo odgovorni, da ne gledamo u tuđe dvorište, nego u svoje", rekao je Vučić komentarišući to što je Šešelj zapalio hrvatsku zastavu.

Premijer Srbije je istakao da su srpski državni organi preduzeli neophodne mjere. Poručio je da je potrebno unijeti mir, razboritost i razum, jer je to važno zbog Srba u Hrvatskoj i međusobnih odnosa dvije zemlje.

Naveo je i da će, čim se bude vratio iz Slovačke, gdje je u zvaničnoj posjeti, pozvati premijera Hrvatske Zorana Milanovića.

Poručio je da će Srbija sa svoje strane zaustaviti svaku vrstu retorike koja potpiruje negativne strasti i naveo da će zamoliti Milanovića da članovi hrvatske vlade pokažu nešto više poštovanja prema Srbiji.

Premijer Vučić je siguran da postoji želja da odnosi Srbije i Hrvatske budu bolji.

"Lako je podilaziti strastima i emocijama, ali to nije dovoljno dobro, govorim o stabilnosti kao najvažnijem cilju naše politike", objasnio je Vučić.

Objasnio je da je to posebno važno zbog ekonomskih mjera koje dovode do dobrih rezultata, i zato ne želi da to bude srušeno političkim skandalima i nestabilnošću.

Naveo je i da će srpski diplomatski predstavnik ostati u Zagrebu.

"Moramo da imamo svog predstavnika u Hrvatskoj i nećemo da šaljemo nijedan loš signal Hrvatskoj", izajavio je srpski premijer RTS-u.

Hrvatski ministar odgovorio Vulinu i Šešelju

Hrvatski ministar branitelja Predrag Matić osvrnuo se danas na izjavu srpskog ministra rada Aleksandra Vulina o hrvatskom premijeru, poručivši mu: "Idi bre pa se liječi".

"Za Vulina bi mogla da bude ista poruka kao i za (Vojislava) Šešelja: 'Idi bre pa se liječi'", rekao je hrvatski ministar u kratkoj izjavi novinarima u Zagrebu prenosi Beta.

Matić je time reagovao na izjavu Aleksandra Vulina koji je danas kritkovao premijera Hrvatske Zorana Milanovića zbog njegove izjave da odluka o povratku lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja u haški pritvor neće destabilizovati region, a da ni na koji način ne bi smjela da destabilizuje Srbiju.

"Hrvatsku sigurno neće destabilizovati, ako je Hrvatska uopšte dio regije, a Srbija će sada pokazati je li prava demokratija ili zaista zavisi o takvim hirovima. To nikako ne bi smjelo da destabilizuje Srbiju ni na koji način i zato je izjava da je to udar na premijera Srbije meni neshvatljiva", rekao je Milanović u utorak novinarima u Zagrebu.

Vulin je danas oštro krikovao Milanovića i pozvao ga da, kako je rekao, prevlada sujetu i da dođe u Beograd i tamo kaže šta misli o Srbiji i Srbima, posebno pomenuvši hrvatskog generala Antu Gotovinu.

Nešto kasnije lider radikala Vojislav Šešelj spalio je pred Palatom pravde u Beogradu zastavu Hrvatske zbog čega je Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo krivični postupak protiv njega.

(Beta/B92/RTS)

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније