Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Blic.rs, Beta ]

26. 04. 2015. 14:21 >> 17:43
8

3,5 MILIJARDI EURA

Potpisan ugovor za Beograd na vodi

Vlada Srbije i kompanija “Igl hils” potpisali su danas ugovor za projekat “Beograd na vodi” čija je vrijednost 3,5 milijardi eura, a koji bi trebalo značajno da pokrene srpsku privredu i uposli građevinsku industriju.

Ugovor su potpisali ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsjednik Upravnog odbora "Igl Hilsa" Muhamed Alabar i direktor “Beograda na vodi” Aleksandar Trifunović.

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas, poslije potpisivanja ugovora za "Beograd na vodi", da je ovo veliki dan za Beograd i Srbiju.

"Beograd radi sve što može danas, da ne bi ostavio za sjutra, jer su sjutra neki novi izazovi. Srbija i Beograd grade i ovo je velika mogućnost da zaposlimo građevinsku, mašinsku i svaku drugu industriju", rekla je Mihajlović.

Projektom je predviđeno da se na površini od oko 177 hektara izgradi više od milion kvadratnih metara stambenog prostora, oko 750.000 kvadrata poslovnog i komercijalnog prostora, više od 62.000 kvadrata javnih sadržaja kao što su vrtići, škole, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene zaštite i oko 242.000 kvadrata novih zelenih površina.

Ti kapaciteti omogućavaju da na tom prostoru bude više od 13.000 zaposlenih i više od 17.000 stanovnika.

Protest građana

Oko 300 ljudi okupilo se ispred zgrade "Geozavoda" u Beogradu protestujući zbog potpisivanja ugovora za projekat "Beograd na vodi", a policija je zaustavila dva tramvaja izmedju njih i te zgrade.

Takođe, policija je dopustila grupi od stotinjak pristalica "Beograda na vodi" da priđe do samog ulaza u zgradu Geozavoda, dok su unutra predstavnici Vlade Srbije, Grada Beograda i kompanije "Igl Hils" potpisivali ugovor.

Demonstranti su donijeli veliku figuru žute patke i istakli transparente "Ne davimo Beograd" i "Beograd neće buržujski kvart na vodi".

"Došli smo da im pokažemo patku za sve promijenjene urbanističke planove, promijenjene zakone, nasilno raseljene radnike Željeznice i sve što će tek biti urađeno na štetu nas građana, a u korist investitora", rekla je Ljubica Slavković iz Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd".

Protivnici projekta "Beograd na vodi" najavili su da će i dalje organizovati akcije i ocijenili da je ugovor koji je danas potpisan s arapskim investitorom sraman.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније