Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

26. 05. 2015. 19:07 >> 19:01
2

SAD I RUSIJA TRAŽE

Kosovo da formira sud za zločine OVK

Članice Savjeta bezbjednosti UN snažno su pritisnule Prištinu da što prije formira specijalni sud za zločine OVK, prenosi RTS.

SAD i Rusija su, poslije mnogo vremena, pronašle zajednički jezik kada je u pitanju Kosovo, jer su obje države snažno upozorile Prištinu na neophodnost formiranja specijalnog suda koji bi procesuirao optužbe za ratne zločine protiv pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Kosovskom ministru spoljnih poslova Hašimu Tačiju, koji je prisustvovao sjednici, jednako su se jasno obratili i zamjenik američkog ambasadora pri UN Dejvid Presman i ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin.

"Kosovo se mora ozbiljno posvetiti rasvjetljavanju optužbi za ratne zločine i što prije formirati sud", rekao je Presman, navodeći da će taj tribunal suditi "šačici" bivših pripadnika OVK. 

Pitanje formiranja suda, međutim, bilo je kraj zajedničkog nastupa SAD i Rusije, jer je Čurkin glasno protestovao zbog načina na koji je Zapad, posljednjih nedjelja, nagovarao kosovske Albance da formiraju taj sud. 

Čurkinove primjedbe odnose se na prijetnje Amerikanaca iznijete zvaničnicima u Prištini da će, ukoliko sami ne formiraju sud, taj posao preuzeti Savjet bezbjednosti UN čime će ruski uticaj u tom procesu dramatično porasti.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније