Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

30. 08. 2015. 22:12 >> 22:02

ŽICA NEDOVOLJNA

Mađari grade i drveni zid

Mađarska vojska počela je da gradi i dodatnu, drvenu barijeru, visoku četiri metra na granici sa Srbijom, javlja RTS.

Ograda od tri reda bodljikave žice, duga 175 kilometara, postavljena je na granici sa Srbijom, ali izbjeglice je probijaju. Samo u protekla 24 sata, u Mađarsku je ilegalno ušlo oko tri hiljade ljudi.

Mađarska vlada najavljuje formiranje nekoliko tranzitnih zona. Jedna od njih je u mjestu Reske, blizu srpske granice. Migranti koji su tu smješteni, nezadovoljni su ponašanjem mađarskih vlasti. 

"Ne daju nam ni hranu ni vodu, nema toaleta. Dovode pse i zastrašuju djecu, zašto", pita se jedan izbjeglica. 

"Gađali su nas kamenjem i štapovima. Jedna kamenica pogodila je naše vozilo", kaže policajac. 

Mađarska policija uhapsila je i petu osobu, Bugarina, osumnjičenog za krijumčarenje više od 70 izbjeglica, koje su prije četiri dana pronađene mrtve u napuštenom kamionu-hladnjači, na auto-putu u Austriji. 

Četvorica ranije uhapšenih, trojica bugarskih državljana i jedan Avganistanac, pred sudom su se izjasnili da nijesu krivi za smrt izbjeglica. Troje djece, koja su juče pronađena u teškom stanju, u jednom kombiju punom izbjeglica u Gornjoj Austriji, uspješno su se oporavila u bolnici i nastavila put s roditeljima. 

Doktor Uve Vintergeršt kaže da su djeca putovala 20-ak dana i da su zbog nedostatka hrane i tečnosti potpuno dehidrirala. 

"Cijele noći su bila na infuziji i jutros im je već mnogo bolje, pa su njihove porodice odlučile da ih izvedu i nastave put dalje", kaže taj doktor. 

Francuska traži jedinstvo unutar Evropske unije, u rješavanju migrantske krize. Šef francuske diplomatije Loran Fabijus kaže da je zaustavljanje izbjeglica nepoštovanje zajedničkih, evropskih vrijednosti. 

"Kada vidim kako neke evropske zemlje, posebno na istoku, ne prihvataju izbjeglice, to je po meni skandalozno. Mađari su posebno surovi. Oni su dio Evrope, koja ima svoje zajedničke vrijednosti, ali se one ne poštuju tako što se podižu zidovi", kaže Fabijus. 

Pariz, London i Berlin traže hitan sastanak čelnika Evropske unije posvećen migranstkoj krizi. I šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc smatra da bi što prije trebalo održati samit lidera Unije, ocjenjujući da bi bilo neodgovorno da se sastanak o migrantima održi tek sredinom oktobra.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније