Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 05. 2013. 08:30 >> 08:38

SAD

Obama traži zatvaranje Gvantanama

Predsjednik Sjedinjenih Država Barak Obama najavio novu inicijativu za zatvaranje zatvora Gvantanamo na Kubi, gdje trenutno više od 100, od ukupno 166 zatvorenika, štrajkuje glađu.

Komentarišući štrajk i prinudno hranjenje zatvorenika, Obama je rekao da će i dalje raditi sve kako nijedan zatvorenik ne bi umro, ali je istakao neophodnost ponovnog razmatranja svrsishodnosti tog zatvora.

"Mislim da bismo svi još jednom morali da razmislimo zbog čega radimo takve stvari? Zašto to radimo?", upitao je Obama.

Američki predsjednik je naglasio da je višegodišnje držanje zatvorenika bez suđenja, pa čak i bez optužbe, "suprotno interesima Amerike i mora da se prekine sa takvom praksom".

Obama je rekao da će Bijela kuća još jednom razmotriti šta može da preduzme tim povodom, a apelovao je na članove Kongresa da konačno počnu da traže način da Gvantanamo bude zatvoren.

U kampanji za predsjedničke izbore 2008. godine, Obama je obećao brzo zatvaranje zatvora na Kubi, ali je Kongres odbacio njegovu inicijativu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније