Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

08. 12. 2015. 12:56 >> 12:43

INSTITUT "SOUFAN GROUP"

U Siriji i Iraku 27.000 džihadista

U redovima džihadista u Siriji i Iraku ima 27.000 boraca i njihov broj je udvostručen u posljednjih godinu i po dana, navodi se u izvještaju instituta "Soufan Group" koji se bavi obavještajnim poslovima.

 

 

 

"Fenomen (odlaska) stranih džihadista u Irak i Siriju ima svjetske razmjere", ocjenjuje institut sa sjedišem u Njujorku, prenio je danas Frans pres.

U Iraku i Siriji ima između 27.000 i 31.000 stranih boraca iz 86 zemalja.

Taj broj se više nego udvostručio od posljednjeg izvještaja grupe iz juna 2014, uprkos nastojanjima međunarodne zajednice da spriječi odlazak boraca u redove džihadista.

"Uspjeh Islamske države premašio je snove drugih terorističkih organizacija koje danas djeluju zastarjelo, poput Al Kaide. Taj uspjeh ohrabrio je hiljade džihadista da se mobilišu ili da budu pristalice" te ekstremističke organizacije, navodi se u izvještaju.

Po zemljama, 8.240 boraca je porijeklom sa Bliskog istoka, od čega 2.500 Saudijaca i 8.000 iz zemalja Magreba.

U posljednjih godinu i po dana se bilježi i 300 odsto više boraca porijeklom iz Rusije i centralne Azije.

Izvještaj je sačinjen na osnovu zvaničnih podataka zemalja, međunarodnih organizacija i instituta za istraživanje javnog mnjenja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније