Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

18. 07. 2016. 11:02 >> 11:07
14

UVEDENO VANREDNO STANJE

U Turskoj nastavljeno "veliko čišćenje"

Turske snage bezbjednosti sprovele su danas racije u vojsci nastavljujući najavljeno "veliko čišćenje" poslije neuspjelog puča što izaziva sve veću zabrinutost međunarodne zajednice.

Oko 6.000 vojnika već se nalazi u pritvoru. dok je izdato oko 3.000 naloga za hapšenje zvaničnika pravosuđa - sudija i tužilaca, poslije neuspjelog državnog udara u noći između petka i subote, kada je poginulo 290 ljudi, od kojih 100 pučista.

Pripadnici jedinice antiterorističke policija rano jutros su pretresle prestižnu Akademiju vojnog vazduhoplovstva u Ankari u potrazi za pobunjenicima, javila je turska državna agencija Anadolija.

Priveden je i general Mehmet Disli, koji je vodio akciju otmice načelnika Generalštaba vojske Huluzija Akara tokom puča.

U pritvoru se nalazi 365 generala, navela je Anadolija i dodala da je za desetoricu određen duži pritvor.

Oko 1.800 pripadnika specijalnih policijskih snaga rasporođeno tokom prethodne noći u Istanbulu, a najviše ih ima na mostocima.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se prethodne noći na trgu Taksim u Istanbulu, kao i u na glavnom trgu u Ankari u znak podrške predsjedniku Turske Tajipu Redžepu Erdoganu, koji je ponovio apel da građani izađu na ulice i pored poraza pučista.

Taj poziv je kasno noć na skupu u Ankari ponovio i turski premijer Binali Jildirim.

"Tokom dana ćemo raditi, a uveče ćemo poslije posla nastaviti da bdimo na javnim mjestima", rekao je turski premijer.

Turski predsjednik Tajip Redžep Erodgan je sinoć pomenuo mogućnost ponovnog uvođenja smrtne kazne, zvanično ukinute 2004. u okviru kandidature za članstvo u EU.

Vojno-policijske mjere poslije neuspjelog puča izazvale su zabirnutost zapadnih zemalja koje su pozvale Tursku da poštuje vladavinu prava i ustavni poredak i da se uzdrži od moguće opšte represije.

Vanredno stanje u Istanbulu

Vanredno stanje je proglašeno u Istanbulu, a turske vlasti su na ulice poslale više od 1.800 pripadnika specijalnih snaga, javlja državna agencija Anadolija.

Anadolija javlja da su u Istanbul donesena i "sredstva za posebnu namjenu". Šef policije Mustafa Čaliskan je naredio da se obaraju svi helikopteri koji nemaju dozvolu vlasti, a lete iznad Istanbula.

Nad Ankarom i Istanbulom jutros lete i vojni avioni F-16.

Turski Ustavni sud je pokrenuo disciplinski postupak protiv dva svoja člana koji su uhapšeni nakon neuspjelog puča.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније