Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug,I.Š. ]

04. 08. 2016. 08:57 >> 08:39
1

AUSTRIJSKI KANCELAR

Kern:Turska više nije kandidat za EU

Austrijski kancelar Kristijan Kern ne smatra više da je Turska kandidat za članstvo u EU.

 

 

 

"I to ne sada, a ni u narednim decenijama", ocijenio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

On je, takođe, upozorio da bi raskidanje sporazuma o izbjeglicama od strane Turske problem migranata preselio u Grčku, a potom u Srbiju i Mađarsku.

Kern je poručio da se mora prihvatiti realnost, a to je da su pristupni pregovori sa Turskom trenutno još samo fikcija.

"Evropi je potreban novi put", naglasio je on. Kern je objasnio da je uzrok tome manje predsjednik Redžep Tajip Erdogan i aktuelni "problematični demokratsko politički razvoj", već ekonomski disparitet. Ako bi se Turskoj otvorila vrata i dopustile četiri osnovne slobode EU - slobodan protok robe, usluga, kapitala i građana, onda bi to vodilo ka masivnim ekonomskim problemima, koji u Evropi ne bi mogli da se prihvate, smatra šef austrijske vlade.

EU, prema njegovim riječima, trebalo bi da pronađe novi, mogući put ekonomskog približavanja Turske jer, i pored sve kritike, ta zemlja je naravno i dalje važan partner u bezbjednosno i migrantskopolitičkim pitanjima. Kern je dalje rekao da ne vjeruje da će Turska da raskine sporazum o izbjeglicama sa EU.

"Ekonomski smo na dužem dijelu grane. Turska je od nas i dalje zavisna. Evropa nije ta koja moli Tursku, i zbog toga Ankara ima dobrih razloga da o stane razumna", poručio je on.

Kern je naglasio da u ovom trenutku postoje emocije, ali, kada se trezveno posmatra stanje onda Turska ima mnogo toga da izgubi. Bez sporazuma sa Turskom smatra Kern da bi zatvaranje balkanske rute bio problem, jer bi se problem najprije preselio u Grčku, a kasnije u pravcu Srbije i Mađarske.

"Tada se ne bi moglo dugoročno reći da je to samo grčki problem. To bi postao problem svih nas", naglasio je on.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније