Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

28. 08. 2016. 09:39 >> 09:29

KOLUMBIJA

Uskoro mirovni sporazum s FARK-om

Sporazum o prekidu vatre između kolumbijske vlade i pobunjeničkih Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK) biće zvanično potpisan između 20. i 26. septembra, izjavio je kolumbijski ministar odbrane Luis Karlos Viljegas.

On nije naveo gdje će sporazum biti potpisan, ali je potvrdio da će u ime kolumbijskih vlasti sporazum potpisati šef države Huan Manuel Santos, dok će ljevičarske pobunjenike predstavljati komandant FARK-a Timoleon Himenes, poznat kao "Timošenko".

Kolumbijska vlada postigla je u četvrtak u Havani dogovor o prekidu neprijateljstava sa FARK-om poslije četiri godine pregovaranja, a referendum na kojem bi taj sporazum trebalo da bude formalno ratifikovan, zakazan je za 2. oktobar.

Predsjednik Santos je za američku televizijsku mrežu Si-En-En rekao da će sporazum vjerovatno biti potpisan na Kubi ili u Bogoti, a nije isključio ni mogućnost da se to dogodi u sjedištu UN u Njujorku, gdje će 20. septembra početi zasijedanje Generalne skupštine.

Prema Viljegasovim riječima, datum potpisivanja sporazuma biće ključan za početak razoružavanja pobunjenika, koje bi trebalo da traje narednih šest mjeseci pod nadzorom UN.

Sporazum o konačnom prekidu vatre stupiće na snagu u ponedjeljak, kada bi, kako je naveo Viljegas, trebalo da bude određeno kojim "koridorima" će se gerilci kretati ka svojim bazama i kampovima kako bi iz njih iznijeli oružje.

FARK je primoran da sjedne za pregovarački sto 2012, poslije decenije teških gubitaka koje mu je nanijela vojska uz pomoć SAD. Nekoliko komandanata pobunjenika je poginulo, izgubili su polovinu snaga i spali na sadašnjih 7.000 gerilaca.

Taj gerilski pokret, osnovan 1964, proglasio je 20. jula prošle godine jednostrani prekid vatre, u okviru svog angažovanja u mirovnom procesu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније