Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

05. 12. 2016. 08:24 >> 08:02
3

PREMIJER ITALIJE

Renci najavio ostavku nakon referenduma

Premijer Italije Mateo Renci najavio je rano jutros da će podnijeti ostavku koju će tokom dana predati predsjedniku Ser]u Matareli poslije poraza na referendumu na kojem su se Italijani izjasnili protiv izmjena Ustava.

 

 

 

 

 "Moja funkcija šefa vlade ovdje se završava", rekao je Renci poslije poraza na referendumu i dodao da će ostavku podnijeti Matareliju poslije sastanka vlade.

Prema djelimičnim rezultatima glasanja, gotovo 60 odsto Italijana je glasalo protiv izmjene Ustava.

Predložena reforma predviđala je drastično smanjenje ovlašćenja Senatu, gornjem domu parlamenta, koji se više ne bi izjašnjavao o povjerenju vladi, ustavnim pitanjima, učešću Italije u EU ili zaštiti jezika manjina.

Sa sadašnjih 315 članova koji se biraju direktno na izborima, broj senatora bio bi smanjen na 100 koji bi bili imenovani.

Rencijeva ostavka otvara period političke i ekonomske neizvjesnosti u Italiji i djelimično i u Evropskoj uniji (EU) poslije odluke Velike Britanije da izađe iz članstva EU.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније