Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Tanjug.rs ]

16. 12. 2016. 18:43 >> 18:54
3

INCIDENT NA MORU

Kina zaplijenila podvodni dron, demarš SAD

Ratni brod kineske mornarice zaplijenio je podvodni dron, koji američki okeanografski brod spustio u međunarodne vode Južnog kineskog mora, zbog čega su SAD uputile zvanični demarš Kini uz zahtjev za vraćanje mašine, javio je danas Rojters, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika američkog Ministarstva odbrane.

Navodi se da se taj incident, prvi takve prirode u novijoj istoriji, dogodio juče sjeverozapadno od zaliva Subik, koji se nalazi na zapadnoj obali filipinskog ostrva Luzon, baš u trenutku kada se brod američke mornarice "Boudič", za koji američki zvaničnik navodi da služi za okeanografska istraživanja, spremao da na površinu izvuče podvodno vozilo bez ljudske posade.

"Podvodno vozilo bez ljudske posade je u skladu sa zakonima vršilo vojna istraživanja u vodama Južnog kineskog mora", rekao je zvaničnik i dodao da je na dron bilo "jasno obilježje na engleskom jeziku da ga ne treba vaditi iz vode - da je imovina SAD".

Rojters navodi da će "zaplijena drona pojačati zabrinutost zbog većeg kineskog vojnog prisustva i agresivnog stava u spornim vodama Južnog kineskog mora, koji uključuju militarizaciju vojnih ispostava".

Američki zvaničnik je naveo da su "Kinezi potvrdili da su primili demarš, ali da nijesu odgovorili na njega".

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније