Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ Beta ]

06. 04. 2024. 12:09 >> 12:09

u Južnom kineskom moru

SAD, Japan, Australija i Filipini održavaju vojne vježbe

SAD, Japan, Australija i Filipini će u nedelju održati prve zajedničke pomorske vojne vježbe u spornom Južnom kineskom moru, koje će uključivati i obuku protiv ratovanja podmornicama.

U današnjem zajedničkom saopštenju u vezi vojnih manevara, navodi se da je cilj vježbi „zaštita vladavine prava koja je temelj za mirnu i stabilnu indo-pacifičku regiju“ i podrška slobodi plovidbe i preletanja.

Iako susjedna Kina uopšte nije pomenuta u njihovom saopštenju, sve četiri zemlje učesnice su ranije potvrdile svoj stav da je odluka međunarodne arbitraže iz 2016. godine, koja je negirala zahtjeve Pekinga koji polaže pravo na cijelu teritoriju Južnog kineskog mora, konačna i pravno obavezujuća.

Kina je odbila da učestvuje u arbitraži, odbacila je tu presudu.

Prošle godine kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je izdalo saopštenje u kome je upozorila protiv vojnih vježbi koje uključuju vojsku SAD i njihove saveznike u spornim vodama.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je u odvojenom saopštenju naveo da sjutrašnje vježbe „naglašavaju našu zajedničku posvećenost da osiguramo da sve zemlje mogu slobodno da lete, plove i rade gdje god to međunarodno pravo dozvoljava“.

Australijski ministar odbrane Ričard Marles rekao je da „poštovanje nacionalnog suvereniteta i dogovorena pravila i norme zasnovane na međunarodnom pravu podupiru stabilnost našeg regiona“.

Osim Kine i Filipina, sporove u Južnom kineskom moru, važnom trgovačkom plovnom putu kroz koji prolazi najveći dio svjetske trgovine imaju i Vijetnam, Maleziju, Brunej i Tajvan.

Vašington ne polaže prava na strateški morski put, ali je više puta upozoravao da je obavezan da brani svog dugogodišnjeg saveznika Filipine ako filipinske snage, brodovi i avioni budu napadnuti.

Kina je upozorila SAD da se ne miješaju u spor, koji je izazvao strah od eskalacije u veliki sukob koji bi mogao da uključi i te dvije svjetske sile.

Tenzije u spornim vodama biće na dnevnom redu kada predsjednik SAD Džozef Bajden bude domaćin svojim japanskim i filipinskim kolegama na samitu u Bijeloj kući sljedeće nedelje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније