Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina [ Objavila R.B. ]

12. 01. 2017. 21:17 >> 20:56
4

ČLAN TRAMPOVOG TIMA

Putin pokušava da razbije NATO

Penzionisani američki general Džejms Matis, kog je novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp izabrao za novog šefa Pentagona, danas je u pisanom svjedočenju Kongresu naveo da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava da razbije NATO.

"U ovom trenutku najvažnija stvar jesta da priznamo realnost onoga sa čime se suočavamo kada je u pitanju gospodin Putin i da priznamo da on pokušava da razbije Sjevernoatlantski savez“, naveo je Matis, prenosi AFP.

Matis je kazao da Sjedinjene Američke Države (SAD) moraju da preduzmu „diplomatske, ekonomske, vojne i korake vezane za Alijansu“, radeći sa svojim saveznicima kako bi se odbranile tamo gdje moraju.

On je naveo i da SAD moraju da budu spremne da se suprotstave ponašanju Rusije u područjima u kojima dvije zemlje ne mogu da sarađuju.

Matis, koji će u slučaju pozitivnog mišljenja američkog Kongresa postati novi ministar odbrane SAD, trebalo je danas da se lično pojavi pred kongresmenima na šta je sam lično pristao, ali je Trampov tranziocioni tim juče iznenada otkazao dolazak Matisa u Kongres.

Rojters prenosi da su zato pisani odgovori na pitanja kongresmena dostavljena članovima Komiteta za oružane službe Senata koje je započelo u jutarnjim satima po vašingtonskom vremenu.

"Mi smo se angažovali zajedno sa Rusijom čak i u najmračnijim danima Hladnog rata i ja podržavam želju novoizabranog predsjednika da se angažuje u radu sa Rusijom. U isto vrijeme, kada identifikujemo druga područja u kojima ne možemo da sarađujemo, mi moramo da se suprotstavimo ruskom ponašanju i branimo se ukoliko Rusija odluči da djeluje protiv naših interesa“, napisao je Matis.

On je među izazovima koje je postavila Rusija naveo rusko učešće u hakovanju i ratu informacijama tokom predizborne kampanje za šefa Bijele kuće.

Potencijalni novi šef Pentagona je takođe kazao da „Kina kida povjerenje duž svoje periferije', a AFP podsjeća da je jačanje vojnih kapaciteta Kine u Južnom kineskom moru podstaklo napetosti između Pekinga i susjeda u regionu, kao i SAD.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније