Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila R.B. ]

17. 01. 2017. 22:38 >> 22:13
1

ĐINPING U DAVOSU

U ekonomskom ratu nema pobjednika

Globalizacija je nepovratan proces, izjavio je danas u Davosu kineski predsjednik Si Đinping koristeći govornicu na uticajnom Svjetskom ekonomskom forumu da bi uputio poruku novom američkom predsjedniku Donaldu Trampu.

"Ničemu ne služi da krivimo globalizaciju" za probleme planete poput nezaposlenosti ili migracijske i finansijske krize iz 2008, rekao je Si u uvodnom govoru na forumu.

Kineski lider je ocijenio da su pokušaji da se zaustavi slobodna razmjena nemogući.

"Svaki pokušaj da se zaustavi razmjena kapitala, tehnologija i proizvoda između zemalja (...) je nemoguć i suprotan istoriji", naveo je Si, šaljući implicitno poruku Trampu koji dužnost preuzima u petak, kada se i završava Svjetski ekonomski forum.

"Niko neće izaći kao pobjednik iz trgovinskog rata", poručio je predsjednik Kine u trenutku kada Tramp planira da podigne carinske barijere radi zaštite američkih radnih mjesta.

Kineski predsjednik je međutim rekao da globalizacija jeste "mač sa dvije oštrice", da može da ima negativne posljedice i da je potrebno uspostaviti "ravnotežu".

Još jedna poruka Trampu iz Davosa odnosi se na klimatske promjene.

Sporazum iz Pariza o klimi je "teško dobijena pobjeda" i svi potpisnici se moraju "držati" tog dogovora, rekao je Si.

Plenarna sala kongresnog centra u švajcarskom skijalištu bila je neobično puna na početku foruma. 

Skoro 50 godina Davos okuplja lidere velikih kompanija, šefove vlada, političare, umjetnike, svjetsku elitu koja je uspjeh stekla zahvaljujući svim oblicima slobodne trgovine.

Oni raspravljaju o smjernicama i svjetskim pitanjima u kongresnoj dvorani, na diskretnijim okupljanjima u salama za sastanke, u barovima velikih hotela ili na nekim od čuvenih zabava po kojima je Davos poznat.

Ovogodišnje 47. izdanje foruma ima posebnu dimenziju imajući u vidu rastuće neprijateljstvo velikog dijela zapadnog stanovništva prema globalizaciji. Oni su ti koji su glasali za Trampa u SAD, izglasali Bregzit a možda će dovesti i do promjena u Francuskoj, Njemačkoj, navodi AFP.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније