Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

15. 02. 2017. 16:07 >> 15:46
1

EVROPSKI PARLAMENT

Ratifikovan trgovinski sporazum s Kanadom

Evropski parlament ratifikovao je danas trgovinski sporazum s Kanadom, koji treba da spoji dva tržišta i doprinese međunarodnoj saradnji u vrijeme kada brojne političke snage, poput američkog predsjednika Donalda Trampa, nastoje da zaustave globalizaciju.

Poslije današnje tročasovne rasprave i godina pregovaranja, za ratifikaciju sporazuma glasalo je 408 poslanika, dok su 254 bila protiv a 33 uzdržana.

Ovim činom završava se proces potvrđivanja sporazuma u evropskim institucijama, a tek treba da se izjasne parlamenti 28 članica EU.

Ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu u utorak su se okupile stotine demonstranata koji smatraju da će takav sporazum, umjesto da obezbijedi rast i nova radna mjesta, doprinijeti snižavanju ekoloških, radnih i potrošačkih standarda u EU.

Komesarka EU za trgovinu Sesilija Malmstrom rekla je da sporazum kojim će se ujediniti tržišta od 500 miliona Evropljana i 35 miliona Kanađana neće smanjiti nezavisnost EU u donošenju odluka. Ona je rekla da sporazum "neće izmijeniti standarde za bezbjednost hrane ili druga pravila EU, jer to mogu da učine samo evropske institucije".

Trgovinska razmjena između EU i Kanade veća je od 60 milijardi godišnje i EU očekuje da će ratifikovani CETA sporazum povećati razmjenu za 20 odsto jer će ukinuti gotovo sve carine.

Poslije sedmogodišnjih pregovora lideri Evropske unije i Kanade potpisali su u oktobru sporazum o slobodnoj trgovini koji ukida carine za 98 odsto proizvoda.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније