Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č ]

20. 02. 2017. 13:20 >> 12:58

BEZ NOVIH SAZNANJA

Tramp glavna tema konferencije u Minhenu

Iako uopšte nije bio tamo, bio je sveprisutan. Zabrinutost zbog politike Donalda Trampa bila je glavna tema na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu.

  

Vrijeme je za odluke, smatra Dagmar Engel.

"Već dugo – možda kao nikada ranije – zanimanje za bezbjednosnu konferenciju u Minhenu nije bilo toliko veliko kao ove godine. Svi su očekivali da će nastup američkog potpredsjednika Majka Pensa pojasniti buduću spoljnu politiku Donalda Trampa. Ali to su bila prevelika očekivanja. Doduše, klasični predstavnici transatlantskih struktura, koji se svake godine sastaju u Minhenu, dobili su umirujuće vijesti kada je riječ o NATO: predsjednik je preko svog zamjenika poručio da SAD i dalje stoje iza svojih obaveza u Alijansi", navodi analitičarka Dojče Velea.

Ona ističe da potom nijesu uslijedila nikakva nova saznanja.

"To da SAD žele znatno da povećaju vojni budžet i da isto očekuju od svojih saveznika, da odbacuju nuklearni sporazum sa Iranom i da od Rusije očekuju da poštuje sporazum iz Minska – to sve je bilo poznato i prije govora američkog potpredsjednika. Više informacija nijesu otkrili ni ministar odbrane Džejms Matis, ni ministar spoljnih poslova Reks Tilerson boraveći u Njemačkoj. Zvanično je rečeno: oni najprije žele da saslušaju. Nezvanično je jasno: oni znaju kakva je njihova lična pozicija, ali ne i kako će izgledati predsjednikova spoljna politika. Znači, ne znaju ko odlučuje", dodaje.

Najkasnije sada, nakon Minhena, je jasno: dolazi vrijeme za odluke.

"Ne samo – ne prvenstveno – američkog predsjednika, već za odluke Evropljana, o tome kako oni vide svijet i kako hoće da djeluju. Da li – poput SAD – bezbjednost vide prije svega u vojnoj snazi ili hoće da slijede evropski put: saradnja umjesto odbacivanja, jačanje multilateralnih struktura, poboljšanje institucija, a ne ocjena kako su one „zastarjele", sprječavanje sukoba, umjesto traženja vojnih rješenja. To su hitni zadaci za Evropsku uniju, mada trenutno baš i nije jedinstvena. Ali to su zadaci čije rješenje EU drži u svojim rukama. To je investicija koja bi mogla da se isplati: obezbjeđivanje manevarskog prostora pomaže protiv osjećaja nemoći, jer ne treba očekivati da će EU rješenje svih problema preuzeti od velikog brata SAD - ni sada, a vjerovatno ni u bliskoj budućnosti", zaključuje se u tekstu.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније