Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

26. 02. 2017. 17:59 >> 17:37
2

KAC IZJAVIO

"Tramp miri Izrael i arapske države"

Izraelski ministar Izrael Kac izjavio je da administracija predsjednika SAD Donalda Trampa radi na jačanju veza Izraela i umjerenih sunitskih arapskih država u regionu Bliskog istoka kako bi se poboljšali izgledi za sklapanje mira sa Palestincima.

Ministar zadužen za obaveštajne službe izjavio je za Vašington post da Izrael ima odnose s nekim sunitskim državama s kojima nema diplomatske veze, ne precizirajući kojim.

Kac se zalaže za postizanja mira izmedju Izraela i Palestinaca koje uključuje višeslojni regionalni pristup i koordinaciju između umjerenih arapskih država i s umjerenim Palestincima.

Podsticaj izraelsko-sunitskom savezu predstavlja, objasnio je Kac, zajednička borba protiv ekstremističkih grupa koje stvaraju haos u regionu poput terorističke organizacije Islamske države i Al Kaide i šiitske osovine Irana i libanskog Hezbolaha.

Kac je rekao da je preokret u odnosu nove administracije u Bijeloj kući prema sukobu na Bliskom istoku obezbijedio Izraelu mehanizme i podršku da ojača bezbjednosnu saradnju sa sunitskim državama.

"(Premijer Benjamin) Netanjahu otišao je u Ameriku poslije mnogih diskusija ovdje u kojima je govorio o ideji za regionalni mir, zasnovan na bezbjednosti i ekonomskim obzirima u regionu", rekao je Kac, misleći na nedavnu posjetu Netanjahua Vašingtonu gdje se sastao s predsjednikom Trampom.

Kac je dodao da je već dobio podršku od Netanjahua za svoj plan i da se već radi na dobijanju podrške zemalja Zaliva, Jordana i Saudijske Arabije.

Netanjahu je po povratku iz SAD izjavio da bi regionalne prijetnje mogle da dovedu do normalizacije veza Izraela i umjerenih arapskih suseda.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније