Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

14. 06. 2013. 23:31 >> 23:31
2

POTREBAN POLITIČKI DOGOVOR

UN protiv slanja oružja u Siriju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio da slanje oružja bilo kojoj strani u ratu u Siriji neće pomoći okončanju sukoba u toj zemlji.

Na konferenciji za novinare, Ban Ki Mun je kazao da je za dugotrajno rješenje u Siriji potreban politički dogovor, a nikako vojne i militarističke metode.

"UN ulaže sve potrebne napore kako bi se što prije održala mirovna konferencija u Ženevi na inicijativu Rusije i SAD-a. Ponovno ćemo 25. juna održati jedan trilateralni sastanak. Sa svim stranama vodimo aktivne razgovore kako bi što prije održali konferenciju", kazao je Ban.

Dodao je da je zabrinut što pokret Hezbolah učestvuje u ratu u Siriji.

"Zabrinjavajuće je da pokret Hezbolah učestvuje u sukobima u Siriji", rekao je Ban i naglasio da se takvo stanje može odraziti i na sigurnost u susjednim zemljama, posebno u Libanu.

"Potrebno je da međunarodna zajednica radi zajedno kako bi se pronašlo rješenje za krizu u Siriji i kako bi se pomoglo sirijskom narodu. Takođe, nadam se da će se sirijska opozicija dogovoriti i podržati konferenciju u Ženevi”, rekao je generalni sekretar UN-a.



Prema navodima svjetskih diplomata, temeljni cilj konferencije u Ženevi je da se rat u Siriji riješi sporazumom koji bi isključivao vojno rješenje.

Pojedine zemlje, kao što je Brazil, vjeruju da bi, uz pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i susjeda Sirije, bilo dobro ispitati mogućnost uključivanja u konferenciju i drugih zemalja koje su pokazale zanimanje i žele doprinijeti konsenzusu.

SAD i Rusija nastoje da organizuju međunarodnu mirovnu konferenciju pod nazivom Ženeva 2, u čijem bi radu učestvovali predstavnici sirijskog režima i opozicije. Pokušao bi se pronaći način okončanja sukoba u kojem je, prema podacima nevladinih organizacija, od marta 2011. ubijeno više od 94 hiljade ljudi.

Konferencija je prvobitno predviđena za jun, ali s obzirom na to da nije postignuta saglasnost u pogledu učesnika konferencije, neće se održati prije jula. Nova pripremna sjednica održaće se 25. juna.

(Anadolija)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније