Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č ]

22. 03. 2017. 10:57 >> 10:33

VAŠČIKOVSKI NAJAVIO

Bez Evrope u dvije ili više brzina

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski najavio je da će Višegradska grupa na jubilarnom samitu Evropske unije ovog vikenda u Rimu odlučno odbaciti ideju Evrope u dvije ili više brzina jer je to samo recept za poraz, podjele i propast EU.

Premijeri Češke i Slovačke Bohuslav Sobotka i Robert Fico pred samit, međutim, naglašavaju da ako Evropa zaista krene u više brzina, da je strateški interes obje zemlje da ne ostanu na periferiji u posljednjoj brzini, što prijeti Poljskoj sa konzervativnom evroskeptičnom vladom premijerke Beate Šidlo, već da Češka i Slovačka moraju da idu u integraciju najvišom brzinom uz zemlje koje odlučuju, kao što je Njemačka.

"Na posljednjem sastanku Višegradske grupe predložili smo ideju ujedinjene Evrope koja sarađuje. Odlučno smo odbacili Evropu u dvije brzine. To je recept za poraz, podjele i separacije. Ne bi riješila nijedan problem. Iz našeg dijela Evrope stiže poruka jedinstva", kazao je Vaščikovski u intervjuu za italijanski list La Republika i još nekoliko evropskih dnevnika.

Šef poljske diplomatije optužio je stare zapadne članice EU da nameću svoje interese ostalima u EU i projektom Evrope u više brzina utiru put podjelama.

"Mi, mlađe članice EU mislimo o jedinstvu, članice osnivači o podjelama i segregaciji. Ojačana regionalna saradnja je prirodna stvar. Ali ne može da znači stvaranje hegemonije grupe članica koje nameću svoju volju ostatku Evrope", kazao je Vaščikovski.

Iako je šef poljske diplomatije rekao da je to stav cijele Višegradske grupe, a da bi prihvatanje Evrope u više brzina bilo najava katastrofe i kraja EU. U Pragu i Bratislavi vlade već realno operišu sa ubrzavanjem integracije u dijelu EU a kao nacionalni interes definišu najvišu brzinu integracije u jezgru odlučivanja, zajedno sa Njemačkom.

Slovački premijer Robert Fico izjavio je juče da se sada prelama i odlučuje da li će Evropa nastaviti u dvije brzine koje već postoje u vidu evrozone i članica van nje ili će krenuti u više brzina.

"Slovačka ne smije da ispadne iz te igre. Ukoliko se desi da pored eurozone i ne-eurozone krene i neka treća ili četvrta brzina, dužnost Slovačke je da bude u jezgru i da sarađuje sa jakim državama kao što su Njemačka, Holandija, Francuska", rekao je Fico đacima gimnazije u mjestu Podbrezova, javila je slovačka agencija TASR.

O nacionalnom interesu Češke da iako nije u evrozoni svakako uđe u glavno jezgro pojačane integracije govori i češki premijer Bohuslav Sobotka otkako predlog o integraciji Evrope u više brzina kao recept za izlazak iz krize počinje da poprima obrise.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније