Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

01. 04. 2017. 09:19 >> 08:54

STVORIO LGBT SIMBOL

Preminuo kreator zastave duginih boja

Gilbert Bejker, umjetnik iz San Franciska, poznat po kreiranju zastave duginih boja, simbola LGBT zajednice (Zastava ponosa), preminuo je u 65. godini.

Kako javljaju američki mediji, Bejker je preminuo u snu u svom domu u Njujorku u četvrtak veče, prenosi Klix.ba.

On je poznatu zastavu sa osam boja kreirao 1978. godine u povodu obilježavanja Dana prava homoseksualnih osoba, koji je bio preteča današnje Parade ponosa. Svaka od boja na zastavi predstavljala je različit aspekt čovječanstva: roza seksualnost, crvena život, narandžasta zdravlje, žuta sunčevu svjetlost, zelena prirodu, tirkizna umjetnost, indigo harmoniju, a ljubičasta ljudski duh.

Kasnije je broj boja smanjen na šest, uklanjanjem roze i indigo, a zamjenom tirkizne u plavu. Bejker je uvijek govorio da želi da prenese ideju različitosti i inkluzije koristeći nešto iz prirode što bi predstavljalo seksualnost kao ljudsko pravo. Kao prekretnicu u stvaranju moćnog dizajna prepoznao ju je i Muzej moderne umjetnosti iz Njujorka.

Upravo ispod ove zastave održaće se bdijenje povodom Bejkerove smrti u San Francisku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније