Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

18. 05. 2017. 10:54 >> 10:27

TEHERAN ISTAKAO

"Sankcije će uticati na nuklearni sporazum"

Iran je danas osudio nove američke sankcije usmjerene na program razvoja balističkih projektila u toj zemlji i saopštio da će one uticati na pozitivne rezultate nuklearnog sporazuma.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Bahram Gasemi rekao je da Iran osuđuje "zlu volju američke administracije" koja "smanjuje pozitivne rezultate primjene" nuklearnog sporazuma "nelegalnim i ekstrateritorijalnim" sankcijama.

Gasemi je potvrdio da će njegova zemlja nastaviti da razvija program konvencionalnih balističkih projektila, bez nuklearnih glava.

"Naše je apsolutno pravo da razvijamo svoje odbrambene kapacitete", rekao je on.

SAD su juče saopštile da žele da slijede politiku ukidanja sankcija Iranu u skladu sa odredbama sporazuma, ali istovremeno je američko ministarstvo finansija objavilo nove sankcije protiv iranskih zvaničnika povezanih sa programom razvoja balističkih projektila.

Gasemi je rekao da će Iran uvesti recipročne mjere protiv američkih građana i kompanija optuženih za "flagrantna kršenja ljudskih prava" davanjem podrške Izraelu i "terorističkim grupama" na Bliskom istoku.

Odluka o novim američkim sankcijama došla je dva dana prije predsjedničkih izbora u Iranu koji su ključni za umjerenog predsjednika Hasana Ruhanija i njegovu politiku otvaranja prema svijetu.

Ruhani će se na izborima suočiti sa konzervativnim Ebrahimom Raisijem koji je iranske pregovarače o nuklearnom sporazumu optužio za "slabost" ali ne dovodi u pitanje sam sporazum.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније