Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

AA [ Objavio: O.Z. ]

24. 05. 2017. 13:17 >> 14:18

MELANIJA PRIVUKLA PAŽNJU

Papa Franjo primio Trampa u Vatikanu

U okviru prve inostrane turneje američki predsjednik Donald Tramp doputovao je u zvaničnu posjetu Vatikanu i sastao se sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom.

Papa Franjo je Trampa primio u Apostolskoj palati, a prije sastanka su pozirali fotoreporterima. Tom prilikom je bila jasno vidljiva razlika u raspoloženju, papa Franja je bio opušten i nasmijan, a pažnju novinara privukla je napetost i nervoza koju je pokazao Tramp.

Nakon polusatnog sastanka papi Franji i američkom predsjedniku Trampu se pridružio i ostatak američke delegacije u kojoj je ponajviše pažnje privukla prva dama Melanija Tramp.

Ona je na sastanak stigla u crnoj haljini i s velom na glavi, čime je ispoštovala tradiciju Svete stolice, dok tri dana ranije tokom Trampove posjete Saudijskoj Arabiji nije nosila veo, iako je i tamo to jedan od običaja, pa i mnogo više od toga.

Papa je Trampu poklonio medaljon maslinove grančice, simbola mira i encikliku “Laudato Si“, u kojoj govori o neophodnosti borbe protiv klimatskih promjena.

Tramp je papi Franju uzvratio poklonom zbirke sabranih djela Martina Lutera Kinga.

Američki predsjednik će se u nastavku posjete sastati sa državnim sekretarom Vatikana kardinalom Pjerom Parolinom, a potom i posjetiti Sikstinsku kapelu.

Po završetku posjete Vatikanu se očekuje i Trampov susret sa italijanskim predsjednikom Serđom Matarelom.

U proteklih nekoliko dana Tramp je posjetio Saudijsku Arabiju, Izrael i Palestinu, a naredna stanica njegove turneje je Brisel, gdje će prisustvovati samitu lidera NATO-a.

Tramp_ Fantastičan sastanak s papom

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da je imao "fantastičan sastanak" sa papom.

Tramp je tu kratku izjavu o svom susretu s papom dao pred početak razgovora sa italijanskim premijerom Paolom Đentiloneom.

"Bila je čast biti sa papom", rekao je Tramp novinarima i dodao o papi: "On je nešto posebno".

Tramp nije odgovorio na pitanje da li su on i papa razgovarali o klimatskim promjenama, što je tema oko koje se stavovi njih dvojice bitno razlikuju.

Tramp je jutros imao sastanak od oko 30 minuta s papom i kasnije s državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pjetrom Parolinom.

Poslije audijencije kod pape, uslijedilo je upoznavanje američke delegacije s papom, slikanje i razmjena poklona. S Trampom su bili njegova supruga Melanija, ćerka Ivanka sa svojim suprugom Džaredom Kušnerom.

Papa je Melaniju Tramp pitao: "Čime ga hranite, jel' poticom?", što je italijanski kolač.

U saopštenju poslije sastanka, Vatikan je naveo da su se složili o "zajedničkoj posvećenosti u prilog životu i slobodi vjeroispovesti i svijesti".

U saopštenju Vatikana izražava se nada da može biti "spokojne saradnje između države i katoličke crkve u SAD, angažovane u službi naroda u oblastima zdravstva, obrazovanja i pomoći imigrantima". Navedeno je su razgovarali o promovisanju mira kroz dijalog sa ljudima svih vjera.

Tramp je izgledao dirnuto sastankom s papom kome je rekao da "neće zaboraviti njegove riječi".

Bijela kuća nije odmah saopštila šta su njih dvojica razgovarala ali su poslije razgovora izgledali opušteno i u dobrim odnosima.

Papa je Trampu poklonio medalju rimskog umetnika s maslinovom grančicom - simbolom mira, i tri potpisane knjige svojih učenja od kojih su neka u oštroj suprotnosti s politikom Trampa i njegovim predizbornim obećanjima, posebno pristup životnoj sredini i nejednakosti prihoda.

Prije odlaska iz Vatikana Tramp i njegova supruga Melanija su razgledali Sikstinsku kapelu.

Poslije audijencije s papom u Vatikanu Tramp se sastao s predsjednikom Italije Serdjom Matarelom, a potom s premijerom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније