Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č ]

27. 05. 2017. 15:43 >> 15:15

MAKRON OCIJENIO

Nema dogovora sa SAD o klimi

Lideri Grupe sedam su danas priznali da nije moguće usaglasiti gledišta sa SAD o borbi protiv klimatskih promjena i to će biti uneto u završni akt samita u Taormini, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron.

Lideri G7 su u petak našli zajednički jezik oko nekoliko tema, počevši od borbe protiv terorizma nakon bombaškog napada u Mančesteru, ali i dalje postoje tačke neslaganja od kojih je najvažnija pitanje klimatskih promjena.

Na tom pitanju vlada potpuni zastoj uprkos pokušajima Njemačke, Francuske, Italije, EU, Japana i Kanade da nagovore SAD na promjenu stava.

Izvjesno je da će SAD nastaviti da razmatraju šta da učine sa Pariskim klimatskim sporazumom po kome je potrebno smanjiti emisiju gasova staklene bašte, dok su ostale članice G7 potvrdile privrženost tom dogovoru.

"Trampovi stavovi evoluiraju, on je ovde došao da uči", rekao je juče Trampov ekonomski savjetnik Geri Kon, ali su druge delegacije skeptične zbog izjave savjetnika za nacionalnu bezbjednost Herberta Mekmastera koji je rekao da je "to stvar koja se neće promijeniti jer Tramp odluke donosi na osnovu onoga što je najbolje za Amerikance".

Lideri G7 su se jutros sastali i sa liderima Nigera, Nigerije, Etiopije, Kenije i Tunisa.

Italija, koja predsjedava samitu, postavila je Afriku kao prioritet i očekuje da će biti usvojena ambiciozna deklaracija o migracijama, ali će izvjesno biti značajno ublažena pod pritiskom SAD.

Juče je potpisana zajednička deklaracija o terorizmu u kojoj je naglašena potreba za pritiskom na internet kompanije da se više bore protiv radikalnih sadržaja što je zahtjevala Britanija.

Na samitu se razgovaralo i o međunarodnoj trgovini, sukobima u Libiji i egipatskom bombardovanju te zemlje i Sjevernoj Koreji.

Na temu Sjeverne Koreje, Tramp je uvjerio japanskog premijera Šinzo Abea da će "sjevernokorejski problem biti riješen".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније