Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.M.Lj. [ Beta ]

20. 06. 2017. 10:55 >> 10:28
1

EKSPERTI UPOZORILI

Izralel da ozbiljno shvati ID

Islamska država preuzela je prvi put odgovornost za napade koji se dogodili u Jerusalimu u petak, zaprijetivši da će ponovo napasti, ali su izraelski zvaničnici odbacili tvrdnju te terorističke organizacije.

 

Oni kažu ne vjeruju da Islamska država stoji iza koordinisanih oružanih i napada nožem u jerusalimskom starom gradu u kojima je poginula mlada izraelska policajka i trojica napadača.

Islamska država je preko svoje novinske agencije objavila da su "lavovi kalifata izveli blagosloven napad na skup Jevreja u Al Kudsu", koristeći arapski naziv Jerusalima i upozorivši da taj napad neće biti posljednji.

Islamski ekstremistički Hamas koji kontroliše pojas Gaze je u subotu ujutru odbacio tvrdnju Islamske države i portparol te organizacije Sami Abu Zuhri je rekao da su napad izvela dva Palestinca iz ljevičarskog Narodnog fronta za oslobo]enje Palestine i treći iz Hamasa.

Međutim, vodeći eksperti SAD savjetuju da bi izraelska strana trebalo ponovo da razmisli.

"To je šablon koji prepoznajemo. Islamska država prijeti, izriče grandiozne prijetnje, uz video snimke", izjavila je za Jevrejsku telegrafsku agenciju Rukmini Kalimaki, novinarka Njujork tajmsa koja nadgleda organizaciju onlajn.

Kalimki je dodala da je prva reakcija Zapada da je to sve samo prijetnja bez akcije, a da potom jedna za drugom zemlje koje su prozvane vide krvoproliće na svom tlu.

Ona i drugi američki analitičari kažu da Islamska država rijetko blefira o napadima i da se zarekla da će uništiti jevrejsku državu.

Izraelske zvaničnike, uključujući one ih bezbuednosne službe Šin bet i vojske, nije impresioniralo saopštenje nijedne od tih organizacija. Oni su rekli da su napadači dio jedne lokalne grupe i da nemaju podršku nijedne organizacije.

"Kako smo mi to shvatili nema veze između Islamske države ili Hamasa sa onim što se desilo. Mislimo u ovom trenutku da je to lokalna inicijativa, lokalna teroristička grupa, koja nema nikakve veze sa bilo kojom teroristčkom organizacijom," rekao je jedan anonimni izraelski vojni zvaničnik.

Novinarka Njujork tajmsa ocjenjuje da je neubičajeno za Islamsku državu da lažno preuzima odgovornost za napad i da je nejasno šta bi ta organizacija postigla da to učini u vezi s napadom u petak.

"Suprotno shvatanju javnosti, Islamska država ne preuzima odgovnornost za svaki napad. Ima mnogo više slučajeva napada koje je ID izvela, a nikada nije preuzela odgovornost nego obrnuto", kaže Kalimaki i dodaje da nema smisla lažno preuzimanje odgovornosti za mali napad na teritoriji na kojoj je Islamska država već optužena da inspiriše napade u vrijeme kada se dešavaju veliki napadi u Evropi i Iranu.

Kalimaki je rekla da je Islamska država više puta prijetila Izraelu, između ostalog i video snimkom iz decembra 2015. godine na kome je, kako se vjeruje, lider organizacije Abu Bakr al-Bagdadi.

Poslije napada u Iranu Majkl S. Smit, ekspert za terorizam koji savetuje članove Kongresa SAD i Nacionalni savet za bezbjednost, predvideo je da će Izrael biti sljedeći jer mu je povećano korišćenje hebrejskog jezika u kanalima Islamske države nagovijestilo da se nešto priprema.

On je rekao da bi zbog teških vojnih gubitaka Islamske države u Siriji i Iraku napadi u Izraelu bili dobar način da se regrutuju novi ljudi i da se izdvoji od konkurenata. Smit ocjenjuje da izraelski i zvaničnici Hamasa oklijevaju da okrive Islamsku državu za napad u Jerusalimu da joj ne bi omogućili propagandnu pobjedu.

Sadašnji i bivši izraelski zvaničnici koji se bave kontraterorizmom rekli su da još ne znaju dosta u napadima u petak, ali ne vjeruju da je Islamska država uspjela da se ubaci među Palestince koji su odbacili ideologiju te organizacije.

Izraelski ministar Jisral Kac, zadužen za obavještajne službe, izjavio je da nema dokaza da su napadači u Jerusalimu povezani s bilo kojom organizacijom, ali da se prijetnja Islamske države smatra vrlo ozbljnom. Ipak opasnost od nje u Izraelu nije tako velika kao u drugim zemljama zbog dobro zasnovane odbrane i politike zastrašivanja, zaključio je ministar.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније