Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 06. 2013. 23:11 >> 23:10
2

RUSIJA-SAD

Zahlađenje zbog Snoudena

Odnosi Sjedinjenih Američkih Država u Rusije, koji su u posljednje vrijeme poremećeni zbog različitih stavova o Siriji, Iranu i nuklearnom naoružanju, danas su dodatno postali zategnuti nakon što je Edvard Snouden, koga Amerikaci traže zbog odavanja državnih tajni, doputovao u Moskvu-prenosi „Blic“

Iako je gotovo izvjesno da će za Snoudena glavni grad Rusije biti samo usputna stanica na putu za Ekvador, gdje je zatražio politički azil, američki senatori su oštro napali predsjednika Rusije Vladimira Putina.

"Očigledno je da Putin jedva čeka priliku da Sjedinjenim Državama gurne prst u oko, bez obzira da li se radi o Siriji, Iranu ili, kao sada, o Snoudenu", rekao je za CNN senator Čak Šimer.

"To nije način na koji bi saveznici trebalo da se ponašaju jedan prema drugom i mislim da će ovaj postupak Rusije imati ozbiljne posljedice po naše odnose", dodao je on.

Da su odnosi dvije supersile postali zategnuti, vidjelo se prošle sedmice po završetku samita Grupe 8 u Sjevernoj Irskoj.

Poslije bezuspješnih pokušaja da privoli Putina da "pusti niz vodu" predsjednika Sirije Bašara Al Asada, Obama i predsjednik Rusije pojavili su se na konferenciji za medije prilično nervozni i bez osmjeha.

"Ostalo je veoma malo oblasti u kojima Putin sada želi da sarađuje sa nama, a poslije dopuštanja Snoudenu da dođe u Moskvu, uprkos tome što je protiv njega podignuta optužnica, jasno je da će odnosi biti još lošiji", rekao je Šimer.

Slično mišljenje ima i republikanski senator Lindzej Grejem, koji je za Foks njuz rekao da ništa nije gotovo što se tiče Snoudena.

"Nadam se da ćemo ga goniti do kraja svijeta i privesti pravdi, a Rusiji moramo staviti do znanja da će snositi posljedice ukoliko obezbijedi Snoudenu sigurnu luku", rekao je Grejem.

Prema njegovim reijčima, Rusija mora da zadrži Snoudena i isporuči ga Americi, ukoliko želi da bude dio svjetske zajednice i da ima dobre odnose sa SAD.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније